Je maaltijd heeft veel invloed op de tussendoortjes die je kiest

Na het ontbijt al gelijk trek in de lunch of standaard na de lunch zin in iets zoets? Ai, het klinkt je waarschijnlijk bekend in de oren. Neem je deze trek maar voor lief en stil je de boel met een kopje koffie of thee? Dan ben je goed bezig. Toch kun je deze trek ook voorkomen door voor een juiste maaltijd te kiezen. Wij leggen het je uit! 

Trek in een snack

Wanneer je een calorierijke lunch hebt genuttigd, zou je denken dat je wel even verzadigd bent. Toch gaat die vlieger niet voor iedereen op. Wanneer je die lunch net achter de kiezen hebt, heb je eigenlijk wel trek in iets zoets. Dit is niet zonder reden. Onderzoekers wijzen namelijk uit dat deze zin in een tussendoortje te maken heeft met de maaltijd die je eet.

Onderzoek wijst uit

Wetenschappers van de University of Virginia deden onderzoek naar dit ‘probleem’. Door een experiment uit te voeren met muizen kwamen zij erachter dat de trek in tussendoortjes te maken heeft met het aantal calorieën, vetten en suikers in een maaltijd. Eén groep muizen kreeg een dieet met het juiste aantal voedingswaarden voor hun gewicht. De andere groep muizen kreeg een dieet vol vetten en suikers – met een hoop calorieën. Wat bleek? De groep muizen met de ‘ongezonde’ maaltijd wilden tussendoor meer snacks en kozen dan ook voor de meest ongezonde optie.

Hoe komt dit?

Het onderzoek wijst uit dat we na een calorierijke maaltijd meer trek hebben in een ongezonde snack. Maar hoe komt dit precies? Het heeft te maken met dopamine – het stofje dat je een gelukkig gevoel geeft. Wanneer je een maaltijd met veel suiker of vet eet, komt er dopamine vrij in je hersenen. Onze hersenen zijn gek op dopamine en blijven daarom vragen om een nieuw shot dopamine. Hierdoor kies je sneller voor een ongezond tussendoortje, omdat je lijf er immers om vraagt.

Niets is verboden

Of het nu echt enorm onverstandig is om een calorierijke maaltijd te nuttigen? Absoluut niet. Zolang je met mate geniet van die vette burger, heerlijke pannenkoeken of snackbar maaltijd is er niets aan de hand. Je maakt het echter wel extra moeilijk voor jezelf, wanneer je probeert wat minder te snacken. Standaard last van zoete trek rond 3 uur? Eet dan eens een gezondere lunch. Je zult het verschil merken!

Lees ook: Last van stress? Dan kun je deze 7 voedingsmiddelen beter laten staan

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Unsplash