Deze etenswaren kunnen de kans op kanker verhogen

Dagelijks een portie friet of zak chips naar binnen werken is natuurlijk niet heel gezond door alle vettigheid en koolhydraten. Maar wist je dat dat deze etenswaren bovendien een kankerverwekkend stofje bevatten? Regelmatig patat eten is daarom misschien nog wel gevaarlijker dan je dacht. We leggen je uit hoe dit zit.

Patat en chips

Het staat als een paal boven water dat je meestal beter een salade kunt eten dan een portie friet met een klodder mayo. Ook kun je de zakken chips beter laten liggen. Maar ze zijn nu eenmaal zo lekker, af en toe. Er is echter gebleken dat dingen als patat en chips misschien wel gevaarlijker zijn dan je tot nu toe dacht.

Kankerverwekkende stof

In chips en patat zit het stofje acrylamide. De stof ontstaat namelijk wanneer je zetmeelrijke producten bakt of blootstelt aan hogere temperaturen. Deze stof verhoogt de kans op kanker. Maar hierbij is het wel belangrijk te weten dat de onderzoeken naar de effecten van acrylamide lang niet altijd dezelfde resultaten hebben. Acrylamide zou gelinkt kunnen worden aan nierkanker, eierstokkanker en baarmoederlichaamkanker. De rol die de stof hierin precies speelt is dus nog niet duidelijk.

Vermijden

Ondanks dat er nog wat onduidelijkheid bestaat over de precieze invloed van acrylamide, raadt het voedingscentrum in elk geval aan om de stof zoveel mogelijk te vermijden. En dat is nog best lastig, want naast chips en patat zit het stofje ook in bijvoorbeeld koffie, koekjes, en crackers. Het kan helpen om je patat en aardappels niet bruin, maar goudgeel te bakken. Dat scheelt al! Bovendien worden recepten van allerlei producten regelmatig aangepast. Jaren geleden bevatten bijvoorbeeld ook producten als ontbijtkoek en pepernoten een flinke hoeveelheid acrylamide. Dat is inmiddels flink verlaagd.

Lees ook: In de airfryer, oven of koekenpan? Zo warm je patat het smakelijkst op

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Nu.nl | Beeld: Unsplash, Nathan Dumlao