Sabine

Patat over? Geen probleem!

Knapperige, warme en zoute patat wordt meestal afgehaald of klaargemaakt met één doel: het allemaal in een keer opeten. Soms zijn de ogen echter groter dan de maag en houd je een flinke portie patat over. Weggooien? Da’s zonde. In tegenstelling tot wat sommigen denken, kun je die patattekes gelukkig makkelijk opwarmen.

Als je een ding algemene kennis mag noemen, is het wel dat je je patat niet moet opwarmen in de magnetron. Niet zozeer omdat het slecht voor je is, maar omdat je er sloffe patat aan overhoudt. Hoe je het dan wel kunt opwarmen? Wij geven je vier methodes.

Grillen

Je kunt patat verwarmen door de grillstand van je oven aan te zetten. Verwarm deze optie en plaats je patat daarna op een met bakplaat beklede bakplaat en zorg ervoor dat deze zo hoog mogelijk in de oven wordt geplaatst. Grill de patat daarna zo’n vier minuten.

In de oven

Je hoeft de patat niet in je oven te grillen, je kunt ook de normale ovenfunctie aanzetten. Verwarm in dit geval de oven voor op 220°C en bekleed een bakplaat met aluminiumfolie (dit zorgt ervoor dat ook de onderkant van de patatjes knapperiger worden). Verdeel de patat over de bakplaat en verwarm de friet tot de gewenste warmte.

In de koekenpan

Een andere manier om je patat te verwarmen is door het in de koekenpan te doen. Verhit in dit geval zo’n vier eetlepels olie in een middelgrote koekenpan, doe de patat in de pan en warm op. Vergeet niet om de patat af en toe om te draaien. Je moet voor deze methode wel even wat geduld hebben, want je bent er zo 15 minuten aan kwijt.

In de airfryer

Airfryer bij de hand? Haal die dan maar tevoorschijn om je snackbarkliekjes te verwarmen. Verwarm de airfryer op 175°C en doe de patat daarna in het mandje. Bak zo’n 3 tot 5 minuten tot de frietjes lekker knapperig zijn.

Beste methode

De beste manier om je patat op te warmen is toch wel, drumroll please, de airfryer. De lichtfriteuse is ervoor gemaakt om iets te frituren in weinig olie. Zo eindig je met patat die aan de buitenkant lekker knapperig is en aan de binnenkant nog lekker zacht, zonder dat het verbrandt. Dat laatste gebeurt nog weleens wanneer je de lekkernij grilt in de oven, omdat de patat hoog in de oven wordt geplaatst en de dikkere frieten daardoor te hoog komen te liggen. Daarnaast kost het verwarmen van friet in de airfryer weinig moeite, in tegenstelling tot de koekenpan. 

Lees ook: Bier én patat; deze frietjes met een jasje van bier moet je proberen!

Wil je dit recept bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: The Kitchn | Beeld: Unsplash, Emmy Smith