Rowan Hattu

Goed om te weten!

We snappen dat je geen zin hebt om je vaat met de hand af te wassen als je een afwasmachine in je keuken hebt staan. Maar wist je dat je bepaalde dingen beter niet in je vaatwasser kunt doen? Bepaalde dingen kunnen namelijk schadelijk voor je machine zijn of zelfs kapotgaan wanneer je afwasmachine aan staat. En dat wil je niet!

Wij hebben een lijstje voor je met voorwerpen die je dus zeker niet in je afwasmachine moet stoppen.

Vaatwasser

We beginnen met een ander belangrijk feitje wat betreft de vaatwasser. Wist je bijvoorbeeld al dat je voor het uitruimen van de machine, je hem het beste kunt laten afkoelen? Via het water en voedsel komen er bacteriën in terecht. Dit klinkt misschien niet heel rampzalig, maar het kan voor een voedselvergiftiging zorgen. Als je na afloop van het vaatwasprogramma direct het deurtje openzet, komen de bacteriën via de warme lucht rechtstreeks jouw huis binnen. Niet zo fris! Hierom moet je de vaatwasser altijd af laten koelen voordat je ‘m openzet. Dit zorgt ervoor dat de warme lucht met bacteriën zich niet verspreidt zodra je het deurtje openzet. Daarnaast is het ook gewoon handig, want als je even een uurtje wacht is je vaat ook gewoon een stuk droger. Ook kun je het beste na het gebruik even met een schoon doekje over de rubbers heengaan. Wel zo hygiënisch!

Keukenspullen

En dan nu de dingen die je absoluut niet in de vaatwasser moet stoppen. We somden de vijf dingen voor je op die je ooit in de vaatwasmachine moet wassen.

  • Wat moet je nou absoluut niet in de vaatwasser stoppen? Om te beginnen hout. Genoeg keukengerei is gemaakt van hout, zoals snijplanken, pollepels en spatels. Door het langdurige contact dat er door de vaatwasser met het hout ontstaat slijten de producten veel sneller dan noodzakelijk.
  • Koper, tin of aluminium kan je ook het beste met de hand afwassen. Dit raakt namelijk na een paar wasbeurten al volledig de kenmerkende kleur kwijt en dat is gewoon zonde.
  • Kristal moet je ook nooit in de vaatwasser doen. Dit breekt namelijk ontzettend snel in de vaatwasser en voor je het weet zit je met je handen honderden natte scherven bij elkaar te schrapen. Gevaarlijk en zonde van je mooie kristallen wijnglazen!
  • Plastic kan door langdurig contact met heet water van vorm veranderen. Dus was dit ook gewoon af met de hand!
  • Vuil servies moet je eerst altijd even afspoelen voor je het in de vaatwasser plaatst. Dit moet je vooral doen omdat door alle etensresten het putje al snel kan verstoppen. Als dat gebeurt ben je nog veel verder van huis… Even spoelen dus!

Lees ook: Zó maak jij binnen 3 minuten jouw koelkast weer schoon

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest.

Bron: Tips & Weetjes | Beeld: Pexels