Esther Reitsema

Easy peasy!

Bij je tosti, op je broodje knakworst of gewoon bij een portie knapperige patat: mayonaise maakt alles lekkerder. Normaal gesproken halen we een tube bij de supermarkt, maar wist je dat het eigenlijk heel makkelijk is om zelf te maken? Bovendien geldt bij ongeveer alles dat het lekkerder is als je het zelf bereidt. We vertellen je daarom hoe je in een handomdraai overheerlijke, zelfgemaakte mayo op tafel zet.

Veel soorten

De tijd dat er alleen ‘gewone’ mayonaise was, is allang voorbij. Tegenwoordig liggen de schappen vol met allerlei verschillende soorten mayo. Zo heb je truffelmayonaise, wasabimayonaise en srirachamayonaise, maar worden er ook gezondere varianten gemaakt. Wie kent de halvanaise niet?

Voor nu richten wij ons op de ouderwetse, klassieke mayonaise. Want eerlijk is eerlijk: dát blijft toch de saus die het beste smaakt bij krokant gebakken aardappeltjes.

Recept

Om zelf mayonaise te maken heb je het volgende nodig:

  • Een hoge maatbeker of kan
  • Een staafmixer
  • 1 heel ei
  • 1 lepel azijn van goede kwaliteit óf citroensap
  • 1 flinke theelepel Dijon mosterd
  • Eventueel peper en zout naar smaak
  • 200 milliliter zonnebloemolie

Doe om de mayonaise te maken alle ingrediënten behalve de olie in de maatbeker. Mix dit eventjes en voeg een scheutje olie toe (niet meteen alles). Mix dit weer, en herhaal dit een aantal keren. Mix dit totdat het mengsel een goede dikte heeft bereikt. Wil je het dikker, dan voeg je nog wat extra olie toe.

Juiste ingrediënten

Zorg er bij het maken van de mayonaise voor dat je de juiste ingrediënten gebruikt. Het belangrijkste is om voor een neutrale, plantaardige olie te kiezen, zoals zonnebloemolie. Olijfolie kun je bijvoorbeeld beter niet gebruiken, omdat dit een te overheersende smaak heeft.

Lees ook: Zelf appelmoes maken: hier moet je aan denken

Wil je dit recept bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Culy, Miljuschka | Beeld: Pexels