Wakkeren de zoetstoffen in light-producten  je hongergevoel aan?

Is brood nu wel of niet goed voor je, en kun je koolhydraten beter wel of niet mijden als je op dieet bent? Over sommige voedingsadviezen doen zoveel verschillende theorieën de ronde, dat je als consument niet meer weet wat je moet geloven en wat niet. Zo ook bij light-producten, waarvan wel wordt beweerd dat je er meer trek van krijgt. Hoe zit het nu precies? Het Voedingscentrum geeft je het antwoord.

Over light-producten wordt veelal beweerd dat je er honger van zou krijgen.

Suiker versus zoetstof

De zoetstoffen in producten als cola-light zouden je lichaam foppen, waardoor je meer trek krijgt. Bij proefdieren wordt een soortgelijk effect inderdaad gevonden, zo blijkt uit onderzoek. In de meeste studies bij mensen is dit niet het geval. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat zoetstoffen geen invloed hebben op de glucose- en insulinegehaltes in het bloed. Ook lijken de hersenen niet op dezelfde manier te reageren op zoetstoffen als op suiker. Wel is het zo dat mensen na het drinken van light-frisdrank later op de dag iets meer eten dan na het drinken van frisdrank met suiker. Maar dat ‘compenseren’ doen ze ook als ze water hebben gedronken. Volgens het Voedingscentrum is het daarom niet waarschijnlijk dat je van zoetstoffen in light-frisdrank honger krijgt.

Niet zo light

Van light-frisdrank krijg je dus niet meer trek, maar hoe zit het eigenlijk met light-voedsel? Dat hangt er vanaf hoeveel calorieën erin zitten. In tegenstelling tot light-frisdrank, bevat light-voedsel namelijk niet altijd minder calorieën. Neem bijvoorbeeld de light-variant van pindakaas of aardappelchips. Daar zit weliswaar minder vet in dan in gewone pindakaas en gewone chips, maar er zitten vaak veel meer koolhydraten in, waardoor je er per honderd gram net zoveel calorieën mee binnenkrijgt. En wanneer twee versies van een voedingsmiddel ongeveer dezelfde hoeveelheid calorieën bevatten, dan zullen ze ongeveer evenveel en evenlang verzadigen, legt het Voedingscentrum uit. Van de light-chips en -pindakaas in dit voorbeeld zul je dus niet meer of sneller trek krijgen. Het maakt in dit geval weinig uit of je voor de light-variant of de gewone variant gaat.

Risico

Hoewel je dus niet meer honger krijgt van light-producten, zijn ze niet zonder risico. Je kunt er namelijk al snel te veel van nemen, vooral als je weet dat een light-product wel degelijk minder calorieën bevat. Het gevaar is dat je vervolgens denkt: ‘ach, die light-chips bevat minder calorieën, dus kan ik er best wat meer van eten’. Er zijn verschillende onderzoeken die dit effect laten zien. Na verloop van tijd gaan mensen zelfs weer meer gewóne chips eten. Kortom: laat je niet misleiden!

Tips

Het Voedingscentrum geeft ten slotte een aantal tips om minder calorieën binnen te krijgen:

  1. Drink zo min mogelijk suikerhoudende dranken, zoals frisdrank en sap.
  2. Drink water of koffie en thee zonder suiker.
  3. Wil je toch een keer een zoet drankje, kies dan voor light-frisdrank.
  4. Kijk bij light-producten goed op het etiket of ze wel écht minder calorieën bevatten.
  5. Voeg veel groente toe aan je maaltijd! Deze bevatten weinig calorieën en zorgen toch voor een vol gevoel.

Lees ook: Het kan dus nóg gezonder! Zie hier: de light avocado!

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Voedingscentrum | Beeld: Pixabay