Kookfans

Moet je eten meteen invriezen of kan dit ook nog na een paar dagen?

Heb je wat eten over of kook je expres meer zodat je het later nog eens kunt opwarmen? Dan bewaar je die kliekjes natuurlijk in de koelkast voor de volgende dag. Het kan ook gebeuren dat je de volgende dag of die dag erna tóch geen zin hebt in je eigen restjes. Kun je de kliekjes dan alsnog invriezen, of had dat meteen gemoeten? 

Kliekjes invriezen na een paar dagen

Het is zo makkelijk om een grote pan met eten klaar te maken, zodat je er de volgende dag ook nog van kunt eten. Maar wat nu als je er de volgende dag helemaal geen zin meer in hebt? Weggooien is geen optie. Maar als dat kliekje inmiddels al een paar dagen in koelkast staat, kun je het dan nog met een gerust hart invriezen en later ontdooien en opeten?

Zo vries je het in

Ja, gelukkig kun je kliekjes uit de koelkast nog invriezen, zo beweert de Amerikaanse Food Safety and Inspection Service. Maar natuurlijk zitten er wel grenzen aan. Je kunt kliekjes alleen nog invriezen als ze niet langer dan 3 tot 4 dagen in de koelkast hebben gestaan. Eigenlijk erg logisch, want na deze periode verliest het zijn houdbaarheid. Vries kliekjes dus alleen in als ze nog lekker zijn.

Opnieuw invriezen na ontdooien

Ben je ook benieuwd of je ontdooid eten opnieuw kunt invriezen? Ook dat kan. Als je iets hebt laten ontdooien en niet hebt gekookt, kun je het opnieuw invriezen. Al komt dat de smaak niet ten goede. Vaak heeft het al best wat vocht verloren en als je het opnieuw invriest en daarna ontdooit en bereidt, kan het wat droger van smaak zijn. Wel is het in dit geval belangrijk dat je het voedsel in de koelkast hebt ontdooid. Ontdooide je het op het aanrechtblad? Dan kun je het alleen nog invriezen als het eten niet langer dan 2 uur buiten de koelkast of vriezer is geweest.

Lees ook: 5 tips voor het samenstellen van een gezond weekmenu

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: United States Department of Agriculture, Kookfans archief | Beeld: Adobe Stock