Kookfans

Van aangebrande boter wordt niemand blij

We kennen het allemaal: je doet wat boter in een koekenpan en binnen no-time is het bruin geworden. Van die aangebrande boter wordt je natuurlijk niet blij. Maar hoe voorkom je dat dit gebeurt en zorg je ervoor dat de boter z’n mooie gouden kleur behoudt? Wij hebben het antwoord voor je in petto! 

Verkeerde temperatuur

Ligt het aan de pan? De hoeveelheid boter die je aan de pan toevoegt? Op deze vragen kunnen we kort maar krachtig zijn: nee, hier ligt het probleem niet. De kans is groot dat het ligt aan hoe hoog het vuur staat. Het kan daarom soms dan ook erg lastig zijn om de juiste temperatuur te vinden en zo de boter niet aan te laten branden.

Krijg je het niet voor elkaar? Probeer dan eens de volgende handige tip.

Olijfolie toevoegen

In boter zitten eiwitbestanddelen die niet goed tegen extreem hoge temperaturen kunnen. Is de pan goed heet en voeg je de boter toe? Dan verbrandt de boter snel. Dé truc om te voorkomen dat de boter aanbrandt is om een klein scheutje olijfolie aan de boter toe te voegen. De olie zorgt ervoor dat de eiwitbestanddelen van het klontje boter niet snel verbranden en het zijn gouden kleur tijdens het bakken behoudt.

Zet daarnaast het vuur niet meteen vol open om de pan zo snel mogelijk op temperatuur te krijgen. Verwarm de pan vanaf laag vuur en zet het vuur later pas omhoog. Doe het klontje boter met een scheutje olijfolie in de pan en de boter zal nooit meer verbranden in de pan. Handig!

Lees ook: Met deze simpele truc wordt je blikje drinken binnen 2 minuten ijskoud

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Kookfans archief | Beeld: Adobe Stock