Kookfans

5 redenen om vandaag nog gember in huis te halen

Gemberwortel geeft een pittige smaak aan je drinken. Je moet er dus van houden, maar áls je het graag lust brengt dat veel gezondheidsvoordelen met zich mee. Een kopje gemberthee of glas water met gember heeft een licht ontgiftende werking en gember werkt ook nog eens ontstekingsremmend. Wij zetten vijf gezondheidsvoordelen op een rij! 

Goed om te weten: gember kan in combinatie met sommige medicijnen bijwerkingen veroorzaken. Vraag dus een dokter of het veilig is voor jou.

1. Ongesteldheid

We raden aan om gemberthee te drinken als je kramp hebt tijdens je ongesteldheid. Het warme water en de gember zullen de pijn verzachten. Er is veel onderzoek gedaan naar het innemen van gemberpillen tijdens ongesteldheid. Hieruit bleek dat gembersupplementen goed hielpen tegen kramp. Water met gember of gemberthee werkt in mindere mate, dus als je een natuurlijke oplossing tegen ongesteldheidskramp zoekt kunnen gembercapsules de oplossing zijn.

2. Misselijkheid

Veel dokters raden water met gember of gemberthee aan als patiënten last hebben van misselijkheid tijdens de zwangerschap of als gevolg van chemotherapie. Gember helpt de maag te legen, waardoor het eten sneller doorstroomt naar de darmen. Dit verlicht misselijkheid.

3. Verlaagt de kans op chronische ziektes

Dankzij de ontstekingsremmende werking kan gember ziekteverwekkers uit je lichaam drijven voordat je er ziek van wordt. Daarnaast beschermt het je lichaam tegen kapotte cellen. Het kan bijvoorbeeld artritis verlichten.

4. Gewichtsverlies

Water met gember of smoothies waar gember in verwerkt zit, worden vaak aangeprezen als detoxdrankjes die je helpen gewicht te verliezen. Hoewel het niet zo zwart-wit is, kan gember mensen wél helpen bij het afvallen. Door water met gember te drinken in plaats van frisdrank of sap, bespaar je al een hoop calorieën. Daarnaast hydrateert het je lichaam.

5. Bloedsuikerspiegel

Er is veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen gember en de bloedsuikerspiegel. Vooral bij mensen met diabetes type 2 kan gember helpen om de bloedsuikerspiegel in balans te houden, maar ook bij mensen zonder diabetes kan gember helpen je bloedsuikerspiegel op peil te houden. Zo ervaar je minder pieken en dalen in je energie.

Genoeg redenen dus om een glas water te pakken met gember erin, of een lekker kopje gemberthee te zetten. Is gember toch niet helemaal jouw ding? Je kunt de smaak iets verlichten door er bijvoorbeeld citroen, munt en/of honing bij te doen.

Lees ook: Om deze redenen zou je je gember eens moeten roosteren

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Good Housekeeping, Kookfans archief | Beeld: Pexels