Sanne

Een goede voorbereiding is het halve werk

Wil jij graag gezond eten, maar zwik je gedurende de week soms tóch voor een iets ongezondere hap? Een weekmenu kan dan de oplossing zijn. Bedenk voordat de week begin alvast wat je gaat eten en haal daarvoor de boodschappen in huis, zodat je niet kunt teruggrijpen naar iets wat ‘snel en makkelijk’ is. Geen idee waar je moet beginnen? Wij hebben vijf handige tips voor je in petto om een gezond weekmenu samen te stellen. 

1. Bekijk aanbiedingen

We beginnen met een tip die niet alleen handig is om geld te besparen, maar waarmee je ook nog eens inspiratie kunt opdoen voor je weekmenu: het bekijken van aanbiedingen. Check welke gezonde producten bij de supermarkt in de aanbieding zijn en bedenk hier een lekker gerecht omheen. Overigens kun je ook eens langs jouw lokale bakker, slager en/of groenteboer gaan om de aanbiedingen te checken, en vergeet de markt niet! Een leuke manier om inspiratie op te doen én je bespaart geld.

2. Eiwitten als basis

Eiwitten zijn goed voor je spieren en algehele fitheid, dus een gezonde maaltijd bevat dit altijd. Producten die veel eiwitten bevatten, zijn onder meer vlees, vis, en peulvruchten. Gelukkig staan deze vaak centraal in een gerecht, dus je kunt er makkelijk een gerecht omheen verzinnen of houdt het bij een klassiek AVG’tje.

3. Volkoren producten

Denk goed na over de keuzes die je gaat maken in de supermarkt. Producten als rijst, pasta of wraps bevatten veel koolhydraten. Maar wist je dat ze vaak ook een vezelrijke of volkoren variant hebben? Hetzelfde product, maar dan veel voedzamer. Maak dus eens een eetwissel! Je zit hierdoor langer vol, waardoor de behoefte om te snacken verdwijnt.

4. Maaltijdbox

Is het samenstellen van een weekmenu en het bedenken van gezonde recepten toch écht niks voor jou? Geen zorgen, want tegenwoordig zijn er veel diensen die je gewoon een handje helpen. Denk bijvoorbeeld eens aan een maaltijdbox. Hierbij kun je vaak kiezen voor gezonde opties en krijg je precies in huis wat je nodig hebt. Je hoeft het gerecht alleen nog maar te koken. Handig!

5. Niks verbieden

Tot slot is het belangrijk om jezelf niks te verbieden. Dat je gezond wilt eten is natuurlijk alleen maar goed, maar af en toe iets lekkers tussendoor kan best. Als je dit voor jezelf verbiedt, ga je er namelijk alleen nog maar meer naar verlangen. Zolang je het grootste deel van de week gezond eet, kan een stukje chocolade op z’n tijd echt geen kwaad.

Lees ook: Goede vraag: zijn A-merken gezonder dan B-merken?

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Freshhh | Beeld: Pexels