Redactie Kookfans

Hoe drink jij je koffie het liefst?

Voor veel mensen is een kopje koffie (of vooruit: een paar kopjes koffie) onderdeel van de dagelijkse routine. Maar sta jij wel eens stil bij wat je eigenlijk drinkt? De soort bonen waarvan je koffie gemaakt is, kan namelijk een flink verschil maken voor de smaak. Dit is wat je erover moet weten.

Koffiebonen

Waarschijnlijk weet je wel dat koffie wordt gemaakt van koffiebonen. Deze komen van de koffieplant. Inmiddels zijn er volgens het onderzoeksteam van de Kew Royal Botanic Gardens wereldwijd zo’n 125 koffieplanten ontdekt. Toch zijn er maar twee groepen van deze planten waar we echt koffie van drinken: de Arabica- en Robusta-planten. De bonen van de meer dan honderd andere planten zijn simpelweg niet geschikt om te eten. Jammer, maar helaas!

Gelukkig kunnen we dus wel volop genieten van al het lekkers dat voortkomt uit de Arabica- en Robusta-bonen. Maar wat is het verschil eigenlijk?

Arabica

Veruit de meest populaire soort koffieboon is de Arabica-boon. Deze worden het meest verbouwd in hooggelegen gebieden rond de evenaar. Hier is het overdag goed heet en ‘s nachts flink koud. Deze soort koffieboon bevat in vergelijking met de Robusta-bonen een stuk minder cafeïne. En het belangrijkste voordeel? De Arabica-bonen smaken een stúk beter dan hun soortgenoten.

Robusta

Zo’n 30 à 40 procent van de koffiemarkt zou in handen zijn van de Robusta-boon. Hoewel deze boon een stuk bitterder van smaak is, heeft de Robusta-plant een belangrijk voordeel: deze is namelijk beter beschermd tegen ongedierte en parasieten. Dat komt door hun ontzettend hoge cafeïne-gehalte. Volgens sommige bronnen bijna het dubbele van de Arabica-boon! Ook zijn deze planten minder kieskeurig qua leefomgeving. Ze kunnen ook in lager gelegen gebieden verbouwd worden. Dit maakt Robusta-planten een stuk makkelijker én goedkoper om te onderhouden.

En jouw kopje koffie?

Ben je nu benieuwd wat er precies in jouw bakkie troost zit? Op de verpakking vind je meestal meer informatie over de herkomst van je koffie. Zo is de Nescafé Dolce Gusto gemaakt van Arabica-bonen, en vind je in de bekende Rood Aroma van Douwe Egberts een mix van beiden.

En dan is nu natuurlijk de vraag: hoe drink je die koffie het liefst? Zoveel mensen, zoveel wensen!

Lees ook: Hebben! Lidl verkoopt een super stylish koffiezetapparaat met 50% korting

Wil je dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: DeKoffiewinkel.nl, Pebble & Pine, Kew Royal Botanic Gardens | Beeld: Adobe Stock