Redactie Kookfans

De discussie over het ‘dubbel dippen’ laait weer op

Bij een borrel genieten we het liefst van allerlei lekkere hapjes. Snacks met een dipsaus zijn natuurlijk ook favoriet. Maar hoe zit dat eigenlijk: kun je je chipje dippen, er een hap van nemen, en dan opnieuw dippen? Of is dat eigenlijk ontzettend smerig en ongezond? Dit is wat de experts erover zeggen.

Dubbel dippen

De één vindt het de normaalste zaak van de wereld, de ander griezelt ervan. Het gebeurt in elk geval regelmatig op feestjes of borrels: na het nemen van een hap wordt een toastje, chipje of ander hapje gewoon nóg een keer in de saus gedipt.

Voor sommigen is dit uit den boze: het idee is dat je zo de bacteriën uit je mond (en dat zijn er nogal wat, hoe goed je ook poetst) door de dip verspreidt. Wanneer een ander vervolgens een snack door de saus haalt, zou deze persoon dus ook z’n hapje in jouw bacteriën dippen. Niet zo smakelijk, toch?

Bacteriën

Paul Dawson, een voedselwetenschapper, heeft volop onderzoek gedaan naar deze vraag. En zijn conclusie? Het is inderdaad niet héél fris om je hapje opnieuw te dippen nadat je er al met je mond aan hebt gezeten. “Er werden tussen de honderd en duizend keer zoveel bacteriën overgedragen naar de dip wanneer er in een chip gebeten was in vergelijking met een ongebeten chip.”

Tijdens het onderzoek toonde hij bovendien aan dat het per dipje verschilt wat er gebeurt met de bacteriën. Zo bleek salsa kort na het dippen tot wel vijf keer vatbaarder voor bacteriën dan bijvoorbeeld een chocolade- of kaassaus. Dit zou te maken hebben met de zuurtegraad en de dikte van de saus.

Gevaarlijk?

Hoewel het misschien onsmakelijk aanvoelt, valt het meestal best mee. We hebben immers allemaal een flinke lading bacteriën in onze mond. Maar die zijn echt niet allemaal gevaarlijk of slecht voor ons. Professor Harjot Singh, een deskundige op het gebied van infectieziekten, vertelt in gesprek met Bon Appétit: “Er is geen wetenschappelijke conclusie die bewijst dat dubbel dippen veilig of niet veilig is. Maar het risico is niet groot genoeg dat het zorgen zou opleveren voor de publieke gezondheid.” Aha!

Natuurlijk geldt wel dat er ook genoeg bacteriën in je mond kunnen zitten die wél gevaarlijk zijn. Zo legt Dawson uit dat het risico afhangt van of iemand die dubbel dipt mogelijk gevaarlijke ziektekiemen verspreidt. Denk bijvoorbeeld aan streptokokken of een naar griepvirus. Daar kun je goed ziek van worden!

Daarom is de conclusie van zowel Singh als Dawson: heb je een hap van je snack genomen? Dip dan niet nog een keer. Zo houd je de dip lekker vers voor iedereen. Mocht je een echte saus-fanaat zijn, dan kun je altijd nog een eigen kommetje met dip bij je houden.

Lees ook: Recept: heerlijke aubergine dip Baba Ganoush

Wil je dit recept bewaren? Pin ‘t op Pinterest!

Bron: Bon Appétit | Beeld: Hybrid Storytellers