Redactie Kookfans

Voor eens en altijd: dit is hoe het zit!

Vraag een enthousiaste kok wat het minst leuke is aan het maken van pasta, en het antwoord is altijd hetzelfde: wachten tot het water kookt. Gelukkig kennen veel mensen de lifehack dat je met een goede hoeveelheid zout het water sneller kunt laten koken. Toch? Of is daar eigenlijk niets van waar?

Water koken

Wat je ook maakt, dikke kans dat je op een bepaald punt tijdens het koken moet wachten tot een pannetje water het kookpunt bereikt heeft. Sommige ongeduldige keukenprinsen en -prinsessen  zetten dan nog liever de waterkoker aan, maar dat is niet altijd een optie.

Sommige mensen zweren er dan bij om een flinke snuf zout door het water te doen. Dit zou het water koken namelijk versnellen. Om maar meteen korte metten te maken met dit fabeltje: daar is dus niets van waar!

Zout in water

Het principe achter het koken van water, is dat de watermoleculen door de hitte steeds sneller gaan bewegen. Wanneer ze het kookpunt van 100°C bereiken, verandert water in damp.  Het veelgehoorde idee achter de zout-mythe, is dat zout opgelost in water het kookpunt van het water zou verlagen. Daardoor zou het water al bij een lagere temperatuur kunnen koken. Als dat waar was, zou het inderdaad tijd kunnen schelen.

Maar helaas klopt dat verhaaltje dus niet. Sterker nog: zout opgelost in water heeft zelfs het tegenovergestelde effect! Dit is echter helemaal niet zo’n ramp. De hoeveelheid zout die je bij het koken gebruikt, is namelijk zo klein dat dit qua tijd niets uitmaakt. Pas als je echt een bizarre hoeveelheid zout in je pannetje water doet, zou je er iets van kunnen merken.

Toch raadt de bekende chef Martha Stewart aan om wel zout in je water te doen bij het koken. Hiermee breng je de pasta namelijk makkelijk op smaak.

Andere mythen

En nu we toch bezig zijn: een andere veelgehoorde mythe is dat koud water sneller zou koken dan warm water. Daar is dus óók niets van waar. Het verschil in temperatuur tussen koud en kokend water is gewoon groter dan bij voorgewarmd water. Vergelijk het met twee hardlopers: iemand die maar 100 meter hoeft te rennen, doet dat in minder tijd dan iemand die 200 meter moet rennen.

Voortaan zit er dus nog maar één ding op wanneer je water moet koken: gewoon je geduld trainen. Of tóch maar die waterkoker aanzetten…

Lees ook: Recept: romige knoflookpasta met Parmezaanse kaas

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Martha Stewart | Beeld: Adobe Stock