Christel

Na het koffieleuten heb je geen moeite met de grote boodschap

Velen hebben een ochtendritueel. Na het opstaan even een kopje koffiedrinken en kort daarna moet je naar het toilet voor de grote boodschap. Hoe komt het toch dat je na het drinken van een bakkie troost vrijwel meteen naar de wc moet om je darmen te legen? Hierdoor komt het.

Heel veel mensen kunnen het toiletbezoek niet uitstellen

Toiletbezoek

Na het drinken van een kopje koffie of twee is er vaak enige haast om naar het toilet te gaan om te poepen. Waarom dat zo is? Simpelweg omdat koffie de samentrekking in je darmen verhoogt, terwijl je ontlasting naar je endeldarm afreist. Hoe dat is achterhaald? Dr. Satish Rao, directeur van het Digestive Health Center aan Georgia Regents University deed hier onderzoek naar.

Het onderzoek

Dr. Rao hield samen met zijn team een onderzoek van maar liefst twintig jaar om te achterhalen wat het effect van koffie op de darmen is. Twaalf participanten droegen anale sondes met sensoren. Deze sensoren konden de activiteiten in verschillende delen van de dikke darm en de endeldarm meten. De deelnemers dronken allen in tien uur dezelfde hoeveelheden cafeïnerijke koffie, decaf koffie en heet water en aten tevens allemaal een burger van zo’n 1.000 calorieën. Het komt waarschijnlijk niet als een verrassing dat de burger voor de grootste activiteit in de endeldarmen van de deelnemers zorgde. De onderzoekers waren echter nogal verbaasd dat de cafeïnrijke koffie dezelfde samentrekkingen veroorzaakte als het eten van die enorme burger. Hieruit kon geconcludeerd worden dat cafeïne zeker een rol speelt in het opstarten van je endeldarm.

Beste tijd

Al eerder lieten we weten waarom je je ochtend beter niet meteen met een kopje koffie kunt starten, maar er is nog een reden waarom je het drinken van een kopje koffie beter even kunt uitstellen. Na het wakker worden is je dikke darm twee keer zo actief, weet Dr. Rao. Drink je vervolgens een kop koffie en eet je daarna die boterham, dan heb je alweer twee extra dingen die invloed hebben om je dikke darm. Dit is dan ook de reden waarom zoveel mensen ’s ochtends meteen naar de wc moeten. Voorkom dat je meteen op kantoor naar het toilet moet voor een nummertje twee door je koffie twee uur nadat je wakker bent geworden te drinken. Zo geef je je dikke darm in principe genoeg tijd om wakker te worden. Kun je ’s ochtends echt niet zonder een kopje koffie? Drink je koffie dan altijd thuis en geef jezelf ’s ochtends wat extra tijd voor een toiletbezoek.

Lees ook: Apfelstrudel zoals ze ‘m in Oostenrijk maken

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Elle Eten | Beeld: Pexels