Deze bijzondere combi wordt blijkbaar al jarenlang gedronken

Ben jij niet vies van een experimentele koffie, dan hebben wij alvast een voorstel voor je volgende bakkie troost: een kopje kaffeost. Dit Scandinavische gebruik om kaas door je koffie te roeren wint ook in Nederland steeds meer aan populariteit.

Kazige koffie

Van frappuccino’s tot de Dalgona-koffie, de afgelopen jaren hebben heel wat koffietrends de revue gepasseerd. Wat je nu steeds vaker kunt bestellen is de ‘kaffeost’: een zwarte koffie met daarin blokjes kaas. En nee, dit is niet de laatste hype overgewaaid uit LA. De kazige koffie wordt namelijk al jarenlang traditioneel bereid in het noorden van Scandinavië.

Melkvervanger

Als er een drankje is dat over de hele wereld geliefd is, dan is het wel koffie. Ook in het noordelijke puntje van Scandinavië genieten rendierhouders van hun dagelijkse bakkie troost.  Vroeger was het zo dat ze alleen in de zomermaanden een scheutje verse rendiermelk door hun koffie konden doen. In de winter was dit niet beschikbaar en kozen ze voor kaas als alternatief.

Juustoleipä-kaas

We hebben het niet over een paar blokjes Goudse kaas, maar over de zogenoemde ‘Juustoleipä’-kaas: een ronde, platte kaas uit Finland. Die is overigens ‘gewoon’ afkomstig van koeienmelk- of biest en heeft niets met rendieren te maken. De structuur van deze kaas is vergelijkbaar met feta of halloumi en de blokjes smelten niet in je koffie. Wel ‘verzachten’ ze als het ware de bittere koffiesmaak. Als de koffie op is, lepel je de kaasblokjes (die inmiddels wat koffie hebben opgezogen) uit de mok.

Proberen?

Klinkt het je allemaal maar onsmakelijk in de oren, of ben je juist razend benieuwd geworden? Bij een hippe koffiebar vind je het drankje wellicht op de menukaart. Zelf experimenteren met verschillende soorten kaas kan natuurlijk ook, maar de traditionele Finse kaas zul je niet snel hier in de schappen zien liggen. Wie weet ontdek je nog een nieuwe smaaksensatie!

Lees ook: 4 manieren om je koffie nét iets lekkerder (en gezonder!) te maken

Wil je dit recept bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: The Daily Milk | Beeld: Unsplash