Dit hadden wij niet verwacht

Koffie is een van die drankjes waar we niet zonder kunnen. Drinken we ’s ochtends geen kopje koffie? Dan is het bijna onmogelijk om de dag te starten. Sommigen hebben genoeg aan één kop van het bruine goud en weer een ander heeft minstens drie kopjes troost nodig om energiek voor de dag te komen. Hoeveel cafeïne je moet drinken om er energie van te krijgen, ligt persoonlijk. Maar nu kun je zelf exact rekenen hoeveel kopjes koffie je nodig hebt.

Amerikaanse leger

Het Amerikaanse leger kwam erachter hoeveel koppen koffie de soldaten nodig hadden om goed te functioneren. Niet heel gek, gezien soldaten met weinig slaap soms onder zware omstandigheden moeten werken. Daarom kunnen ze best wat koffie gebruiken.

Bestrijd moeheid

Onderzoekers namen onder de loep hoeveel cafeïne je binnen moet krijgen om gefocust te blijven en bovendien moeheid te lijf kunt gaan. Ze bestudeerden tal van onderzoeken over slapeloosheid. Hieruit kwam een algoritme tot stand. De onderzoekers konden het volgende concluderen. Als iemand kort of slecht heeft geslapen en om zes uur uit de veren moet, moet diegene volgens het algoritme om zeven én om negen uur ’s ochtends twee koppen koffie van 200 milliliter drinken om net zo goed te functioneren als iemand die acht uur op één oor lag en geen cafeïne dronk. Degene de vroeg opstond, zou dan dus vier koppen koffie moeten drinken. Wat behoorlijk veel is als je het ons vraagt. Wel moeten we in ons achterhoofd houden dat dit algoritme is ontdekt voor soldaten en de gemiddelde werknemer heeft minder koffie nodig dan een soldaat.

Nacht doorhalen

Iemand die ’s nachts werkt wordt geadviseerd om twee koppen koffie aan het begin van de dienst te drinken. Een nachtje doorhalen? De soldaten drinken dan om twaalf uur ’s nachts, vier uur ’s ochtends en om vijf uur ’s ochtends twee koppen koffie. Jacques Reigman is een van de onderzoekers die met het ideale koffiealgortime op de proppen kwam. Hij is erg te spreken over het onderzoek en deelt dit met Wall Street Journal. “Naar je werk komen, cafeïne drinken en veertig procent scherper zijn voor vier uur lang. Wie wil dat nou niet?” Het leger is zo enthousiast over het algoritme dat ze dit met de rest van de wereld willen delen. Zo willen ze een app introduceren die de slimme technologie aanbiedt.

Lees ook: Iets te veel gegeten? Dit detox drankje helpt je van het opgeblazen gevoel af

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Pixabay