25 mei 2018
Desy

Wit, rood of rosé? Deze kleur wijn veroorzaakt de ergste kater

Of het nu een witte, rode of roze kleur heeft: een wijntje gaat er bij ons wel in. Qua smaak lusten wij alles, maar waarom verschilt het toch zo hoe je lichaam op de verschillende kleuren wijn reageert? 

Hoe kan het dat je van het ene wijntje geen last hebt terwijl het andere glas wijn voor barstende koppijn zorgt?

Hoofdpijn veroorzakers

Professor Steve Allsop van National Drug Institute deed onderzoek naar de effecten van verschillende soorten wijn op de intensiteit van de kater de volgende dag. Volgens deze professor wordt de intensiteit van de kater veroorzaakt door de hoeveelheid zogeheten ‘congeners’ die in de wijn voorkomen. De congeners ontstaan uit het vergistingsproces dat de alcohol doormaakt en deze zorgen deels voor de hoofdpijn die je de volgende ochtend voelt.

Rode wijn

Dezelfde congeners bepalen zowel de kleur als de smaak van de wijn. Hoe donkerder de kleur van de wijn is, hoe meer congeners er in de wijn zitten. Dit betekent dan ook dat de donkerste wijn -rode wijn- het meeste van deze stoffen bevat én dus de ergste hoofdpijn veroorzaakt. Rosé komt dan uiteraard op de tweede plek en witte wijn veroorzaakt de minste kopzorgen. Maar ook witte wijn kan voor hoofdpijn zorgen: andere factoren zoals hoeveel je drinkt, hoe snel je drinkt en hoeveel sulfiet er in de wijn zit beïnvloeden de intensiteit van de kater ook.

Lees ook: Groenten, kipfilet en vis koken in de vaatwasser? Ja echt, hier lees je hoe!

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Elle Eten | Beeld: videostill