Slaap jij minder goed als je knoflook hebt gegeten?

Ben je tijdens het avondeten niet zuinig geweest met de teentjes knoflook? Dan kan het zomaar eens zijn dat je dezelfde nacht slecht slaapt of veel nachtmerries hebt. Aan het AD leggen slaapexperts en voedingsdeskundigen uit hoe dit precies kan.

Onrustige maag en darmen

De een is gevoeliger voor knoflook dan de ander. Zo kunnen sommige mensen last krijgen van geïrriteerde maagsappen nadat ze knoflook eten. Hierdoor kunnen zogenaamde zuurbranden ontstaan. Andere mensen kunnen juist meer last krijgen van de darmen die de aanwezige smaakmaker moeilijk kunnen verteren. Dit kunnen dan ook redenen zijn dat je onrustig of slecht slaapt.

Knoflook als activator

Voedingsdeskundige Ralph Moorman stelt dat je je lichaam beter niet onnodig actief kunt maken wanneer je gaat slapen. “Het is daarom best gek dat we knoflook vaak in ons avondeten stoppen”, aldus Moorman. Volgens de voedingsdeskundige wordt op het moment onderzocht of knoflook ook een zogenoemde activator is. Zo weten we bijvoorbeeld bij koffie precies hoe het werkt en dat het je wakker en actief kan maken door de grote aanwezigheid van cafeïne in het drankje. “Bij knoflook zien onderzoekers hetzelfde mechanisme, maar een verklaring hiervoor is er nog niet.”

Nachtmerries na het eten van knoflook

Of je na het eten van knoflook ook last kan krijgen van nachtmerries is niet wetenschappelijk bewezen. Wel is er volgens slaapexpert Winni Hofman een verklaring te bedenken. “De nachtmerries komen waarschijnlijk niet door de knoflook, maar door het moment van wakker worden,” zo verklaart Hofman. “Slaap je onrustig en word je wakker na je diepe remslaap, ook wel droomslaap genoemd, dan kun je je die droom of nachtmerrie herinneren. Een nachtmerrie blijft je alleen wat langer bij.”

Testen

Heb je het idee dat knoflook ook jouw nachtrust beïnvloedt? Probeer dit te achterhalen door een dag wel en een dag geen knoflook te eten. Op deze manier kan je vaststellen of knoflook invloed heeft op jouw nachtrust.

Lees ook: Liefhebber van brood en pasta? Onderzoek wijst uit dat je dan gezonder leeft

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: AD | Beeld: Unsplash