Marlieke

Nieuw onderzoek wijst uit dat bepaalde koolhydraten veel gezondheidsvoordelen met zich mee kunnen brengen

De laatste jaren is een koolhydraatarm dieet voor veel mensen dé manier geworden om wat kilo’s kwijt te raken. Liefhebbers van brood, pasta en andere graanproducten kunnen nu echter weer opgelucht ademhalen. Een nieuw onderzoek toont namelijk aan dat koolhydraten juist kunnen bijdragen aan een langer en gezonder leven.

Kleurrijk eten

In het Engels hebben ze het weleens over Eat the rainbow, het voedingsadvies om ‘alle kleuren van de regenboog’ te eten. Nee, geen gummibeertjes en ander felgekleurd snoep, maar juist een zo groot mogelijke variatie aan groente en fruit. Hoe meer verschillende kleuren, hoe meer verschillende vitaminen en mineralen je binnenkrijgt. ‘Beige’ producten als brood en pasta steken daar maar saai bij af, zou je denken, maar niet is minder waar. Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat het eten van deze producten in verband staat met een lagere kans op hart- en vaatziekten. Ook verlagen deze koolhydraten de overlijdenskans in het algemeen.

Plantaardige en dierlijke eiwitten

De onderzoekers ontdekten dat dit verband het sterkste was als de producten werden gegeten ter vervanging van dierlijke eiwitten. Denk hierbij aan producten als eieren en vlees. Door meer plantaardige eiwitten te eten in de vorm van brood, (ontbijt)granen en pasta, verlagen mensen volgens het onderzoek hun overlijdenskans met meer dan 20 procent. Daarbij is ook rekening gehouden met de levensstijl van de onderzochte groep. Zo is er rekening gehouden met roken, bestaande ziektes als diabetes, de hoeveelheid fruit die de deelnemers aten en het slikken van vitaminesupplementen.

Gezondheid en levensduur

Nog een reden om de koolhydraten niet van het menu te schrappen, is dat deze voedselgroep bij kan dragen aan een lagere bloeddruk. Opnieuw geldt dat het resultaat het sterkste is als mensen meer plantaardige eiwitten en minder dierlijke eiwitten eten. De onderzoekers achter de studie willen dan ook laten zien dat je met een verandering van je eetpatroon je gezondheid én je levensduur kunt beïnvloeden. Een goed excuus om snel weer eens (vegetarische) pasta op tafel te zetten.

Lees ook: Voorkom deze veelgemaakte fouten als je pasta carbonara maakt

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Metro UK | Beeld: Pexels