Oeps: deze 4 fouten maken we massaal met diepvriesgroenten

Jaimy Boer

Vooral punt twee is interessant…

Diepvriesgroenten zijn altijd handig om in huis te hebben. Ze fleuren je maaltijd op en zelfs je snelle hap bevat daardoor de nodige vitamines. Het nadeel? Soms eindigen ze wel erg zompig en smakeloos op tafel. Grote kans dat jij je ook schuldig maakt aan deze vier kookfouten! 

1. Je kookt het eerst

Voor sommige diepvriesgroenten is het logisch dat je ze eerst gaat koken, maar dit is niet bij alles nodig. In de meeste gevallen kun je ze zelfs meteen door een salade gooien – als ze op keukentemperatuur zijn, uiteraard. Doordat je ze niet verhit, is het zelfs nog gezonder. Bepaalde voedingsstoffen, zoals vitamine C, blijven namelijk intact.

2. Je ontdooit het eerst

In tegenstelling tot vlees of vis, hoef je groente niet eerst te laten ontdooien. Je kunt het namelijk gewoon meteen in de pan doen. Zolang ze een interne kooktemperatuur van zestig graden hebben, kun je ze veilig opeten. Kruiden verliezen zelfs hun structuur tijdens het ontdooien. Bij broccoli en paprika is dit trouwens anders, want die behouden wel hun structuur.

3. Je gebruikt alleen je magnetron

Een klik op de knop en je maaltje is klaar. De magnetron werkt lekker snel, maar hier zit ook een keerzijde aan. De microgolf zorgt er namelijk voor dat de vitamines in je groenten weggaan. Het is daarom beter om de groenten te stomen, blancheren, sauteren of roerbakken. Indien je alsnog je magnetron gaat gebruiken, dan kun je beter eerst met zestig seconden verhitten en vanaf dat punt verder kijken. Tip: blijf regelmatig roeren.

4. Je hanteert dezelfde kooktijd

Het is heel makkelijk om alle diepvriesgroenten bij elkaar in een pan te doen, maar dit gaat wel ten koste van de smaak. En niet alle groenten hebben dezelfde kooktijd. Mocht je geen extra pan hebben, dan kan een scheutje water helpen bij kleinere groenten zoals erwten of mais. Hierdoor wordt het gelijkmatiger gaar.

Lees ook: Huh? Blijkbaar snijden we deze groenten altijd verkeerd

Wil je dit recept bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Pexels