Sanne

Zeg maar dag tegen vieze geurtjes

Niks erger dan het openen van de vuilnisbak om iets weg te gooien en dan begroet te worden met een stinkende walm. Hoewel het logisch is dat de prullenbak na verloop van tijd gaat ruiken, is het toch wel fijn als de geur een beetje neutraal blijft. Gelukkig is daar wat tegen te doen!

1. Vervangen

De meest logische tip, maar ook de belangrijkste: vervang de vuilniszak regelmatig. Hoe langer de zak in je vuilnisbak zit, hoe groter de kans dat de boel gaat rotten en schimmelen. En dat zorgt voor de nare geurtjes. Merk je dat je je vuilniszakken niet snel genoeg kunt vervangen, omdat ‘ie nog niet vol zit? Overweeg dan eens om een kleinere vuilnisbak aan te schaffen. Zo kan je de zak vaker vervangen zonder te verspillen.

2. Afval scheiden

Ook is het belangrijk om direct je afval te scheiden. Dat is niet alleen goed voor het milieu, ook je prullenbak wordt er blij van. GFT-afval gaat namelijk het snelst rotten. Gooi etensresten daarom direct in de groene container.

3. Poepzakje

Eh, wat? Jazeker, het kan handig zijn om kleinere (poep)zakjes in huis te halen als je in een appartement woont of op een plek waar je minder goed bij de container kunt. Zo kun je sterk geurend eten in zo’n zakje doen, er een knoop in leggen en dat dan weggooien. Dat scheelt een extra tripje naar de container. Helaas kost dit wel extra plastic zakjes.

4. Schoonmaken

Ook weer een logische tip, maar iets wat vaak wordt vergeten: de vuilnisbak schoonmaken. Het is niet het leukste klusje, maar zeker goed om regelmatig mee te nemen in je ronde. Voor een grondige reiniging kun je bleek gebruiken, maar ook een citroen kan gebruikt worden als je de bak tussendoor even schoon moet maken. Halveer de citroen en wrijf die over de binnen- en buitenkant van de de bak. Dit geeft ook nog eens een lekkere geur.

5. Plek

Misschien denk je er niet zo snel aan, maar de juiste plek om je vuilnisbak neer te zetten kan ook helpen tegen een vieze geur. Nee, dan bedoelen we niet dat je de bak niet in je woonkamer moet hebben staan – al raden we dat ook zeker niet aan – maar bedenk eens hoe lang de zon op je prullenbak kan schijnen door de dag heen. De boel kan flink gaan broeien als de zon er lange tijd op staat of als je de bak vlak naast de verwarming hebt neergezet. Zet je vuilnisbak dus op een koele, droge en donkere plaats.

6. Koffie

Je hebt het vast wel eens gehoord, maar koffie neutraliseert geur. De kans is groot dat je het wel in huis hebt staan en nog beter, je hoeft geen verse koffie te gebruiken. Je kunt gewoon de prut van je filterkoffie of de pads gebruiken en deze in je vuilnisbak strooien. Weg stank!

7. Kattenbak

Heb je een binnenkat? Dan hebben we goed nieuws: je hebt een geurabsorberende topper in huis die je ook in de vuilnisbak kunt gebruiken. Kattenbakvulling zuigt niet alleen de urine van je kat in de kattenbak op, maar ook het sap van etensresten en vieze geuren worden opgezogen. Gooi een laag onderin een nieuwe vuilniszak en je hoeft nergens meer aan te denken.

8. Waspoeder

Wil je niet alleen af van de nare geurtjes, maar ook nog eens een vuilnisbak die lekker ruikt? Dat kan! Strooi wat waspoeder of geurparels in de zak voor een fijne geur. Ook etherische olie of allesreiniger op een stukje keukenpapier kunnen al helpen om een lekkere geur door je vuilnisbak te verspreiden. Nooit gedacht dat dat kon!

Lees ook: 8x tips om je groente en fruit langer vers te houden

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: vtwonen | Beeld: iStock