Yentl Feenstra

Dit is waarom je er mee moet beginnen en hoe je het aanpakt

De magnetron schoonmaken is zo’n klusje waar we nooit echt zin in hebben. “Doe ik morgen”, houden we onszelf steevast voor. Enne, naast dat we het veel te weinig doen, vergeten we ook nog eens een belangrijk onderdeel. Wist je namelijk dat je je magnetron filter ook regelmatig moet reinigen?

Smerige magnetron

Een magnetron kan restjes in een handomdraai opwarmen en onze kookkunsten ondersteunen zonder de oven aan te zetten. Maar net als alle keukengadgets heeft ook je magnetron regelmatig onderhoud nodig. Vlekken zijn voor de hand liggend om schoon te maken, maar er zijn dingen die af en toe wat extra aandacht nodig hebben.

Zo moet je altijd de tijd nemen om het waterreservoir van je koffiezetapparaat schoon te maken, de smurrie van je vaatwasser filter te reinigen en de lekbak onder je koelkast leeg te laten lopen. Maar wist je dat je magnetron ook een vuil onderdeel heeft dat we vaak vergeten? Door stof, geurtjes en onvermijdelijke vetophoping wordt het filter in je magnetron snel vies. En daardoor loop je het risico dat je apparaat eerder kapotgaat. Een video op TikTok die onlangs viraal ging, onthult dat veel magnetrons een filter hebben en dat deze zo’n twee keer per jaar moet worden schoongemaakt. Oeps!

@mamasknowbest I had forgotten all about it ? #cleantok #cleaninghacks #cleaningtips #cleanwithme #clean #cleanhome #cleanhacks #cleaning #cleaningtiktok #cleanfreshhype ? Spongebob Tomfoolery – Dante9k Remix – David Snell

Magnetron filter schoonmaken

Elke magnetron is anders, dus begin met het uitzoeken hoe je je filter moet verwijderen. Dit kun je vinden in de handleiding of even online opzoeken. Zorg er in ieder geval voor dat je je keukenvriend uit het stopcontact hebt gehaald voordat je begint.

Om je magnetron filter schoon te maken, is de eerste stap om ‘m te laten weken. Vettige filters moet je minstens 10 minuten in een warm zeepwaterbadje laten liggen. Als ze er écht groezelig uitzien, kun je het een boost geven met een snufje zuiveringszout.

Daarna kun je een spons of afwasborstel gebruiken om in de hoekjes en gaatjes te komen tot de vettige resten verdwenen zijn. Het kan zijn dat je dit proces een paar keer moet herhalen als je apparaat een tijdje niet is schoongemaakt. Of nog nooit natuurlijk… Succes!

 

Lees ook: 6 makkelijke manieren om je magnetron schoon te maken

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Delish | Beeld: Pexels