Esther Reitsema

Eindelijk een duidelijk antwoord

De afgelopen tijd zijn de prijzen in de supermarkten flink gestegen en we schrikken nog altijd regelmatig van het bedrag dat de caissière noemt. Het liefst besparen we zoveel mogelijk, maar helpt het daarbij eigenlijk om groente en fruit op de markt te kopen in plaats van in de winkel?

Marketing- en winkelkosten

Als je weleens aan het eind van de dag naar de markt bent gegaan, weet je waarschijnlijk dat je een doosje aardbeien of zak mandarijnen voor een prikkie mee kunt nemen. Meestal zijn ook andere producten op de markt net iets lager in prijs dan in de supermarkt. De reden? Eigenaren van marktkraampjes  hebben in tegenstelling tot supermarkten geen marketing- of winkelkosten. In de winkel betaalt de klant daarvoor. Op de markt ontloop je die extra kosten dus, waardoor de meeste producten iets goedkoper zijn.

Minder marge

Supermarkten kunnen daarnaast in één keer veel meer inkopen van marktkraameigenaren. De inkoopprijs is dan ook een stuk hoger, maar omdat er door eigenaren van marktkramen sneller genoegen wordt genomen met minder marge, blijven de prijzen laag.

Conclusie

Al met al klopt het dus dat je op de markt vaak goedkoper uit bent dan in de winkel als het gaat om groente en fruit. Zeker aan het einde van de dag kun je flink wat besparen. Let wel op aanbiedingen in de supermarkt: hierdoor kun je soms alsnog voordeliger boodschappen doen in de winkel dan op de markt.

Lees ook: Aha: dit is de reden dat je nooit een grote friet moet bestellen bij McDonald’s

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Favor Flav | Beeld: Pexels