Robby

Wat zijn de gezondste bitterballen?

Het is misschien wel de meest populaire snack van Nederland: de bitterbal. Dit oer-Hollandse hapje is onmisbaar op elk feestje en smaakt altijd lekker bij de borrel. Van oudsher gooi je de bitterbal in de frituur, maar tegenwoordig heb je ook varianten die je in de oven of Airfryer kan bereiden. 

Over welke bitterbal lekkerder is kunnen de meningen verschillen, maar welke is nu gezonder?

Gezonder en minder gedoe
Mensen die een beetje op de lijn willen letten maar wel lekker willen snacken kiezen vaak voor ovenbitterballen. Want, dat scheelt al qua calorieën omdat je ‘m niet in het frituurvet gooit toch? Op zich een logische redering, en daarnaast scheelt het natuurlijk ook gewoon gedoe met de frituurpan. Maar of ze nu echt gezonder zijn, dat onderzocht het Voedingscentrum.

Anders samengesteld
En het antwoord zal je behoorlijk verbazen. In een onderzoekje waarmee het Voedingscentrum de traditionele frituurbitterbal vergeleek met de ovenvariant bleek dat er in de ovenbal juist meer calorieën zitten! Daarnaast bevatten ze meer vet, zout, en koolhydraten. Om de ovenbitterballen net zo knapperig te laten smaken als de normale hebben ze een andere samenstelling. Bekijk onderstaand schema maar eens:

bitterballenVoedingscentrum©

Dus, wat leren we hiervan? Niet zomaar ergens vanuit gaan en vooral: gewoon genieten van die lekkere bitterbal. Je leeft immers maar één keer!

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: NSMBL | Beeld: Voedingscentrum, Bitterballen door Min Zhou onder de licentie CC BY 2.0