04 januari 2018
Maayke

Frituurvet is meer waard dan je denkt…

Nu alle drukke feestdagen achter de rug zijn, wordt het hoog tijd om alles in huis te voorzien van een grondige schoonmaak. En wat dacht je van de frituurpan die overuren heeft gedraaid tijdens het bakken van de oliebollen voor de jaarwisseling? Ook die moet weer schoon. Waar de meeste huishoudens het oude frituurvet door het toilet spoelen, kun je veel beter wat anders met het oude vet doen.

Leuk als je aan het oude frituurvet nog een aardig ‘zakcentje’ overhoudt.

Milieuonvriendelijk
De meeste huishoudens kieperen het oude vet in de gootsteen of in het toilet. Ten eerste is dit ontzettend slecht voor het milieu en het rioolsysteem in Nederland. Jaarlijks is er een enorme ‘vetpiek’ te zien na de feestdagen, waardoor grote hoeveelheden gestolt vet in het riool terecht komen. “Tot een dikke koek, soms zo groot als een schaap’, zegt een woordvoerder van Waterschap Amstel Gooi en Vecht, verantwoordelijk voor rioolzuivering. ‘De verwijdering ervan kost miljoenen per jaar.’

Inleverpunten
Lever in plaats daarvan het oude frituurvet in bij één van de 3000 inzamelingspunten in Nederland. Na schatting nemen tot nu toe slechts 1 op de 5 mensen in Nederland de moeite om het in te leveren. Van de 24 miljoen kilo restvet die wij gezamenlijk in alle Nederlandse huishoudens produceren, kunnen we een leuk ‘zakcentje’ verdienen. Net als papier en glas, kan ook dit oude frituurvet gerecycled worden en hier zou vervolgens in totaal maar liefst 18 miljoen liter biodiesel van gemaakt kunnen worden. Fantastisch voor het milieu, want ongeveer 11.000 Nederlandse dieselauto’s zouden hier een jaar lang op kunnen rijden. Elke volle vetcontainer van 240 liter levert het inzamelpunt een paar tientjes op.

Lees ook: Onderzoek wijst uit: Nederlander wil wel een biefstukje minder eten voor een beter milieu

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: De Volkskrant | Beeld: New Toy door cogito ergo imago onder de licentie CC BY-SA 2.0