Zo goed zijn noten voor je gezondheid

Een gezonde snack is natuurlijk altijd welkom. Noten zijn daar een goed voorbeeld van, ze bevatten namelijk ontzettend veel belangrijke voedingsstoffen die iedereen kan gebruiken. Kalium, ijzer, selenium en calcium vinden we terug in de meeste noten, allemaal stoffen die je lichaam voeden en gezond houden. 

We zeggen het maar meteen: elke dag een handje noten is goed voor je. En dat zeggen wij niet alleen, ook het Voedingscentrum zegt dat een handjevol noten per dag goed is voor je lijf. Maar waarom eigenlijk?

Gezonde vetten

Noten kunnen soms wat vettig aanvoelen, maar ze bevatten voornamelijk gezonde onverzadigde vetten. Deze zijn juist heel goed voor je, je lichaam heeft het hard nodig. En dat geldt ook voor alle andere voedingsstoffen die noten bevatten. Ook als je vegetarisch eet mogen noten niet in je voedingsschema ontbreken. Normaal gesproken haal je selenium uit vlees, maar dat kun je dus ook uit noten halen.

Minder honger

Heb jij regelmatig een hongergevoel en loop je daardoor keer op keer naar de koelkast om te kijken of er iets te snacken valt? Vooral als je ook veel beweegt kun je een hongergevoel krijgen. Onverzadigde vetten in noten zorgen ervoor dat dit gevoel sneller verdwijnt.

Stralende huid

We hebben het hier echter wel over ongeroosterde, ongezouten en onbewerkte noten – die zijn het allerbeste voor je. En dat geldt ook als je er altijd tiptop uit wilt zien. Nootjes zitten boordevol antioxidanten en vitamine E. Dat zorgt voor een stralende huid, glanzend haar en stevige nagels. Wat wil je nog meer?

Bloeddruk en hartproblemen

De gezondheidsvoordelen lijken niet op te houden, want noten zijn ook goed voor je hart en cholesterol. Veel noten verlagen je cholesterolgehalte en bevatten het stofje arginine. Dat stofje kan ervoor zorgen dat je kans op hartproblemen en een te hoge bloeddruk afnemen. Arginine zorgt er tevens voor dat het bloed zuurstofrijk door je lichaam kan stromen.

Meer dan genoeg redenen om dagelijks een handje noten weg te werken, als je het ons vraagt!

Lees ook: Huh? Bijzonder voedselfeitje: cashewnoten en walnoten zijn geen noten

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: NSMBL | Beeld: Pexels