Redactie Kookfans

Wist jij al dat je deze beestjes in je eten kon vinden?

We hebben allemaal wel eens een torretje uit een krop sla gewassen. Of een slakje van een kruidenplantje geplukt. Daar staan we dan ook echt niet van te kijken. Maar het blijkt dus dat er veel vaker insecten in je eten zitten dan je misschien verwacht.

Insecten in eten

Goed: van eten dat groeit op het land, verwachten we haast niet anders dan dat er nu en dan beestjes op zitten. We wassen daarom verse kruiden, groenten en sla ook meestal nog een keer extra goed voor ze de pan in gaan. Maar ook in dingen als macaroni, chocolade en koffie kun je dus insecten tegenkomen! Huh? We zetten de feiten voor je op een rijtje.

Broodkevers en meelmotten

Allereerst is er de Indische meelmot. Deze legt zijn eitjes het liefst in bonen, brood, granen, meel en koffie. Daar komen gemiddeld zo’n 500 larven uit. Dat is nogal wat! “Onder gunstige omstandigheden ontwikkelt een larve zich binnen een maand tot vlinder. Is het wat kouder, kan dat wel veertig weken duren”, vertelt plaagdierexpert Bastiaan Meerburg aan Quest. Ook haalt het blad een onderzoek aan van GGD Amsterdam. Die stelde namelijk vast dat de broodkever een van de vaakst voorkomende plaagdieren van Nederland is. Voor fabrikanten is het erg lastig om de larven van de broodkever buiten de deur te houden, en daardoor kun je dus eindigen met larven in je zak penne of macaroni. Die larven groeien vervolgens uit tot kevers.

Gemalen larven in je chocoladereep

Ook bestaat er een grote kans dat je zonder het te weten al eens gemalen larven bent tegengekomen in je favoriete chocoladereep. De cacaomot legt namelijk graag eitjes in (je raadt het al) cacao. Meerburg vertelt: “Je moet als fabriek een grondige ingangscontrole doen als je een lading cacao binnenkrijgt, want daar zitten geregeld larven van de cacaomot in.” Maar maakt het echt iets uit? Volgens Meerburg niet. “Maar wat je echt wil voorkomen, is dat een levende larve zich in de chocoladereep ontwikkelt tot een mot. Als je hem maar lang genoeg laat liggen, gebeurt dat vanzelf.”

Gezondheidsrisico’s

Hoewel het idee van larven in je chocolade of een kever in je croissantje niet heel appetijtelijk is, is het niet schadelijk. Volgens Meerburg kleven er geen gezondheidsrisico’s aan. “Er zitten gewoon wat extra proteïnen in je eten. Helemaal gratis en voor niks”, vertelt hij. Tja. Wij blijven onze sla en verswaren in elk geval goed afspoelen.

Lees ook: Slaapproblemen? TikTok raadt een kopje thee van sla aan

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Metro, Quest | Beeld: Unsplash, Ed Dis