Redactie Kookfans

Deze lifehack gaat helemaal viral, maar werkt het ook?

Als je kampt met slaapproblemen, dan heb je vast al van alles en nog wat geprobeerd om daar overheen te komen. Pilletjes, rustgevende thee, een slaapmutsje, etc. TikTok heeft nu een bijzonder nieuw hulpmiddel voor wanneer je de slaap niet kunt vatten: thee van sla. Maar werkt dat eigenlijk wel?

Kopje sla thee

Hoewel het eerst misschien raar klinkt, valt er misschien wel wat voor te zeggen: thee trekken van slabladen. We doen immers ook verse munt in heet water, en uiteindelijk zitten in je theezakje ook gewoon vermalen bladeren. En als we een stel TikTokkers mogen geloven, dan zou een kop thee van slabladeren heel goed zijn voor je nachtrust. De hashtag #lettucetea (slathee) heeft inmiddels meer dan 9 miljoen views.

@ewitsjacob

This was an interesting experience to say the least ??? #lettucetea #sleephack #lettucewater #goodnight

? Into the Thick of It Ft Nicki Minaj – ??????????

Lekker kopje thee?

Als het zo goed zou werken, dan hoop je natuurlijk ook dat het nog een beetje degelijk smaakt. Maar helaas: het smaakt volgens alle TikTokkers behoorlijk slecht. Het wordt onder andere omschreven als “het smaakt zoals urine na het eten van asperges ruikt”. Geen goede recensies dus. Sommigen proberen de boel nog een beetje op te luisteren met een zakje muntthee erbij. Dit schijnt de smaak een beetje te helpen, maar echt enthousiast is niemand over hun kopje ijsberg- of romaine-thee. Maar goed: als het werkt, dan is dat het natuurlijk waard.

Werkt het?

Dat is het dus: áls het werkt. Maar er is volgens de wetenschap geen bewijs dat zo’n kop thee van slabladeren helpt om in slaap te vallen. Koreaanse onderzoekers hebben wel hoopvolle resultaten behaald met tests op muizen. Maar deze tests werden gedaan met romaine-extract. Dat is een stuk geconcentreerder dan het aftreksel dat je krijgt door slabladeren in een kop heet water te doen. Ook kregen deze muizen een verdovend middel toegediend. En als je ooit onder verdoving geweest bent, dan weet je dat je van die verdoving heel lekker in slaap valt. Hoewel de TikTokkers dus claimen dat het wél helpt, kan dat ook komen omdat zij niet gewend zijn een kopje thee te drinken voor het slapengaan. En dat is natuurlijk wel een lekkere manier om je nachtrust te beginnen.

Lees ook: Feit of fabel: van kamillethee val je sneller in slaap

Dit recept bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Pure Wow | Beeld: Unsplash, Tite Zobaran / Pixabay, Thoughtcatalog