Hoofdpijn na het eten? Hier komt het door

Tjitske

Hierdoor krijgen sommige mensen hoofdpijn na het eten

Heb je een heerlijk maaltje gegeten, zit je een halfuur later op de bank met een fikse hoofdpijn. Veel mensen ervaren dit en zitten daardoor iedere avond met knallende koppijn op de bank. Herken je dit? Door deze vier dingen kan het onder andere komen.

Heb je dit ook vaak? Let dan op deze dingen?

1. Te veel zout

Hou jij van zout in je eten en schud jij lekker met het zoutvaatje boven je sauzen en soepen? Dan kan dit de reden zijn voor je hoofdpijn. Ook als je een gerecht vol kaas eet of een diepvriesmaaltijd krijg je veel zout binnen. Mensen die een teveel aan natrium binnenkrijgen (rond de 8000 mg) hebben vaker last van hoofdpijn dan mensen die minder natrium nuttigen, het gemiddelde van 4000 mg. Een teveel aan zout verhoogt je bloedvolume waardoor je pijn in je hoofd krijgt.

2. Te veel suiker

Naast zout is ook suiker vaak een boosdoener. Heb je lekker gesmuld van een suikkerrijk toetje? Dan kan dit je hoofdpijn hebben aangewakkerd. Door de suiker heb je en piek in je bloedsuikerspiegel waardoor je daarna een ‘crash’ ervaart. Hierdoor kun je licht in je hoofd worden en pijn in je hoofd krijgen.

3. Je hebt een intolerantie

Veel mensen krijgen vooral buikpijn door een allergie of intolerantie, zoals bijvoorbeeld voor gluten of lactose. Weinig mensen weten dat dit ook hoofdpijn kan veroorzaken! Houd eens een voedseldagboek bij waarin je opschrijft wat je hebt gegeten. Zie je dat je iedere keer hoofdpijn krijgt na een bepaald voedsel? Probeer dit eens te schrappen om te kijken of het over gaat.

4. Je eten wakkert migraine aan

Sommige etenswaren staan erom bekend dat ze migraine aanwakkeren. Dit is met name eten wat tyramine bevat, een stofje dat migraine kan veroorzaken bij mensen die daar gevoelig voor zijn. Dit zit vooral in oude kaas, rode wijn en verwerkt vlees als droge worst en salami. Ook eten met veel nitraten en sulfieten kunnen migraine veroorzaken. Dit vindt je naast verwerkt vlees ook in alcohol, sojasaus en ingeblikt eten.

Lees ook: Herfstdip? Deze 20 voedingsmiddelen geven je humeur een boost!

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: HLN  | Beeld: Unsplash