Tjitske

Zo ‘slacht’ je een flespompoen

Pompoen, een herfstige groente bij uitstek. De oranje gevaartes liggen weer volop in de schappen en je kunt er heerlijke dingen mee maken. Denk eens aan pompoenrisotto of een makkelijk pompoensoepje. Helaas zijn pompoenen niet de makkelijkste groente, want zo’n oranje gevaarte snijden kan een heuse slachtpartij worden. Om ongelukken te voorkomen leggen wij uit hoe je een flespompoen, dus zo’n langwerpig gevaarte, het best en veiligst kunt snijden.

Zo wordt een flespompoen snijden een fluitje van een cent.

1. In stukken

Er zijn recepten waarbij je de flespompoen in de lengte moet snijden, maar dit is een lastig karwei. Gebruik je de pompoen om in stukjes te snijden of te pureren? Bespaar jezelf de moeite en kies de makkelijke route. Neem een zwaar en scherp mes. Zijn je messen al een tijdje niet geslepen? Dan is dit het goede moment, want en pompoen snijden met een bot mes kan erg gevaarlijk zijn. Zet je mes in de ‘taille’ van de flespompoen, dus in het dunste gedeelte. Snijd hier de pompoen in tweeën.

2. Schillen

Je kunt de schil van een flespompoen eten, maar vaak is het lekkerder zonder. Je kunt dit op twee manieren doen: neem een stevige en scherpe dunschiller, zo een in de vorm van een ‘Y’. Gebruik kracht om hiermee de pompoen te schillen. De andere methode is om de pompoen rechtop op de snijkant te zetten en met een scherp mes van boven naar beneden de schil eraf te snijden.

3. Zaadjes

Omdat je de flespompoen in tweeën hebt gesneden, zitten de zaadjes aan één kant, namelijk in de buik van de pompoen. Pak een lepel en schep hiermee de zaadjes en zaadlijsten uit de pompoen. Een iets dunnere lepel werkt het best, omdat deze iets scherpers zijn en je zo beter door de zaadlijsten heen komt. Maar een gewone lepel werkt ook prima! Gooi de zaden weg of bewaar ze voor in de soep.

4. Snijden

Nu je pompoen ontdaan is van de zaden en schil kun je beginnen met het snijden. Leg de twee stukken pompoen op hun vlakke kant en snijd ze met je scherpe mes in stukken. Leg de pompoen altijd op een vlakke kant zodat hij niet kan gaan rollen. Kook de pompoen voor soep of rooster de stukken in de oven. Eet smakelijk!

Lees ook: 6 tips om je spruitjes het allerlekkerst te maken

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Real Simple | Beeld: Videostill