Robby

Wat is nu beter voor je; honing of suiker?

Dat suiker in grote hoeveelheden niet goed voor je is, dat weten de meeste mensen inmiddels wel. Daarom kiezen veel mensen ervoor om suiker te vervangen door zoetjes, stevia of een lepeltje honing. Vooral honing staat bekend als een natuurlijke en gezondere plaatsvervanger van suiker. Maar is dat eigenlijk wel zo? 

Wij vroegen ons ook af of deze hardnekkige mythe wel waar is en gingen op onderzoek uit.

Gezonder?
Honing wordt gemaakt door bijen, suiker wordt doorgaans uit bieten gewonnen. De bieten worden fijngesneden en gekookt en het sap dat overblijft wordt ingekookt en gecentrifugeerd om de suikerkristallen van het sap te scheiden. Honing en suiker zijn allebei mierzoet, maar welke is nu ‘gezonder’? Het antwoord hierop is niet heel eenvoudig met ja of nee te beantwoorden. Honing bevat per eetlepel meer calorieën dan suiker, maar omdat honing net wat zoeter is dan suiker heb je er doorgaans minder van nodig. In tegenstelling tot suiker heeft honing ook goede eigenschappen: het bevat veel antioxidanten, draagt bij aan een betere spijsvertering en remt de aanmaak van schadelijke bacteriën en schimmels in je lichaam.

Suikersiroop
Deze eigenschappen maken dat honing uiteindelijk een iets gezondere keuze is dan suiker. Vergeet echter niet dat honing in 80% van de gevallen uit suikersiroop bestaat en niet alleen uit het vloeibare goud. Dat mag, omdat er geen duidelijke regelgeving is: een fles of pot hoeft niet voor 100% uit honing te bestaan om honing genoemd te worden. Toch bestaat er niet zoiets als een gezonde suikervariant, probeer hoe dan ook je suikerinname niet de spuigaten uit te laten lopen.

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Gatsby | Beeld: Pexels