15 september 2017
Sabine

Ook ahornsiroop bevat veel suiker

Ahornsiroop, ook wel Maple syrup, wint in ons land flink aan populariteit en wordt steeds vaker aan recepten toegevoegd als suikervervanger of wordt over de pannenkoeken geschonken in plaats van stroop. Er zijn genoeg geluiden te horen dat de siroop voedzamer en gezonder zou zijn dan suiker, maar is dat wel echt zo?

Wat is het belangrijkste verschil tussen suiker en ahornsiroop?

Suikers
Zowel suiker als ahornsiroop bevatten suiker, maar het belangrijkste verschil tussen de twee is dat ahornsiroop ook mineralen en antioxidanten bevat. Maple syrup bevat calcium, kalium, ijzer, zink en mangaan. Vooral aan de laatste twee is de siroop rijk, maar vergeet niet dat 100 gram siroop 67 gram suiker bevat!

Bloedsuikergehalte
Maple syrup is per definitie dus niet gezond, vanwege het hoge suikergehalte. Maar het is wél zo dat het beter is dan gewone suiker. Je kunt de siroop prima gebruiken als zoetmiddel in een zoet recept. Op deze manier kun je wel het suikergehalte in je recept terugdringen. De glycemische index (GI) van ahornsiroop ligt een stuk lager dan die van kristalsuiker. Deze index geeft aan hoe snel je lichaam koolhydraten in de darm verteert. De GI van ahornsiroop is 54 en die van kristalsuiker is 65. Maple syrup laat je bloedsuikergehalte dus langzamer stijgen dan gewone suiker.

Bron: A healthy Life | Beeld: Pixabay