Wat is nu beter, suiker of zoetstof? Dit is het antwoord, wij hadden het niet verwacht!

Robby

Wat is nou beter voor je, suiker of zoetstof?

Als je wil afvallen kan je je suikerinname het beste zo veel mogelijk beperken, ook als je niet af wil vallen trouwens. Vaak grijpen mensen dan naar light-producten waar geen suikers maar zoetstoffen inzitten. Maar ook daar gaan weer allerlei indianenverhalen over rond, want is dat nu echt minder slecht voor je?

Wat moet je nog kiezen, suiker, zoetstof of geen van beiden?

Zoetstof

Als je het met mate doet kan iedereen probleemloos af en toe suiker eten. Maar als je je echt te buiten gaat aan snoep, koekjes, gebak en frisdrank kan je daar wel degelijk klachten van krijgen. Zo’n onevenwichtige voeding kan maag-darmklachten, vermoeidheid of algehele malaise veroorzaken. Je kunt af en toe best een zoete snack eten, als je verder maar zorgt voor een gevarieerd en gezond eetpatroon. Is dat dan beter om producten met zoetstof te eten? Dat hangt er vanaf. Je hebt twee soorten zoetstof:

Intensieve zoetstof: deze zijn 50 tot 200 keer zoeter dan suiker, terwijl ze nauwelijks energie leveren. Je komt ze tegen in zoetjes en zoetstof, light frisdrank en light toetjes. Hier kan je elke dag wel wat van nemen, zij het met mate.

Extensieve zoetstof: Deze zijn net zo zoet als suiker, terwijl ze iets minder energie dan suiker leveren. Wanneer je dit in grote hoeveelheden consumeert, kan dit zorgen voor diarree en andere maagklachten. Ze komen voor in kauwgom en producten die bestemd zijn voor mensen met diabetes.

De conclusie van dit verhaal is dan ook niet sluitend. Zoetstof bevat minder calorieën, maar kan je darmflora sneller van slag maken. Als je dan toch moet kiezen is zoetstof de minste van de twee kwaden. Maar ook dan: gebruik met mate.

Lees ook: Vieze oven? 7 manieren waarop je hem in een handomdraai schoon kan maken!

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Voedingscentrum | Beeld: Pexels