Jasmijn

En hoeveel eieren mag je nou eigenlijk per week eten?

Eieren, we zijn er dol op. Het maakt ons niet zoveel uit of ze nu hard- of zachtgekookt zijn: bij een ontbijtje met croissants en jus gaan ze er altijd wel in. Maar wat is nou eigenlijk gezonder: een hard- of een zachtgekookt ei? Wij zochten het voor je uit.

Welke bereidingswijze is gezonder?

We lezen steeds vaker dat een zachtgekookt ei gezonder is dan de hardgekookte variant. Dat zou komen door de korte kooktijd voor zachtgekookte eieren: die zou ervoor zorgen dat er meer gezonde voedingsstoffen behouden blijven. Ook zou het risico op aderverkalking kleiner zijn als eieren korter gekookt worden. Volgens het Voedingscentrum is dat echter onzin. Zacht- en hardgekookte eieren zijn even gezond. Wat wel zo is, is dat het risico op een salmonellavergiftiging bij zachtgekookte eieren een stuk groter is. Vooral voor kwetsbare groepen (kinderen en ouderen) is het dus belangrijk dat een ei altijd goed gaar is. Het eiwit en het eigeel moeten goed gestold zijn.

Aantal eieren per week

Ook over het maximum aantal eieren dat je per week mag eten, is geregeld discussie. Het Voedingscentrum raadt 2 tot 3 eieren per week aan voor mensen die vlees eten en 3 tot 4 eieren per week voor vegetariërs. Eieren zijn weliswaar rijk aan vitamines en mineralen, maar bevatten ook veel cholesterol. Te veel is nooit goed, en dat geldt dus ook voor eieren.

Een ei zo goed mogelijk koken

Wil je een ei koken ‘volgens recept’? Breng dan een laagje water in een pan aan de kook en leg de eieren daar met een lepel in. Zorg ervoor dat ze net niet helemaal onder water staan. Kookt het water weer? Dat is het teken dat de kooktijd ingaat. Prik na een tijdje een gaatje in de stompe kant van het ei, zodat de inhoud er niet uitloopt. Laat de eieren na het koken ‘schrikken’ door ze onder te dompelen in koud water, zodat ze makkelijker te pellen zijn. Houd de volgende kooktijden aan voor het ideale gekookte ei:

Zachtgekookt: 3 á 4 minuten
Halfzachtgekookt: 5 á 6 minuten
Hardgekookt: 8 á 10 minuten.

Rauwe eieren kun je maximaal vier weken in je koelkast bewaren. Heb je eieren gekookt en wil je ze daarna bewaren? Houd dan een maximumtermijn van een week aan. Heb je ze al gepeld? Bewaar ze dan in een schaal water in je koelkast. Eet smakelijk!

Lees ook: Dit is waarom eieren verschillende kleuren hebben

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: MAX Vandaag | Beeld: Unsplash, Anton Nikolov