Rowan Hattu

Een koelkastcoach legt het je uit

Ze worden steeds populairder: de vleesvervangers. Maar wat zit er eigenlijk in zo’n product, en nog belangrijker: wat zijn de gezondheidsvoordelen ervan? Koelkastcoach Sabine Leijten beantwoordde deze vragen bij MAX Vandaag

Milieu en gezondheid

Veel mensen zijn al overgestapt van het eten van vlees naar het eten van vleesvervangers. Dit is een belangrijke stap voor het milieu, aangezien dieren voor veel uitstoot van schadelijke stoffen zorgen. Maar niet alleen is het goed voor het milieu, er zitten namelijk ook een aantal gezondheidsvoordelen aan vast.

Rood vlees

Volgens Sabine is het veel eten van vlees – en dan met name rood vlees – niet goed voor je gezondheid. Hierdoor adviseert ze ook om niet meer dan 500 gram rood vlees per week te eten. “De échte cijfers liegen er niet om”, laat ze weten. “De gemiddelde Nederlander eet 910 gram rood vlees per week. Er is vastgesteld dat tot 500 gram rood vlees per week nog binnen de perken valt, in het kader ‘van wat goed is voor je gezondheid'”, aldus de koelkastcoach.

Verder legt Sabine uit dat de gezondheidsraad dit advies heeft uitgebracht omdat de meeste soorten rood vlees verzadigde vetten bevatten. “Deze vetten verhogen het risico op allerlei lichamelijke klachten. Nu is het niet zo dat verzadigde vetten volledig geschrapt dienen te worden uit ons eetpatroon”, vervolgt Sabine. “Het is wel verstandig om verzadigde vetten te beperken tot twintig á dertig gram per dag.”

Gezondheidsvoordelen

Het is dus wel duidelijk dat het eten van rood vlees niet altijd heel erg gezond voor je is. Toch bevat het ook een aantal gezondheidsvoordelen. “Rood vlees is rijk aan veel essentiële voedingsstoffen die nodig zijn voor het optimaal functioneren van ons lichaam”, legt de koelkastcoach uit. Denk bijvoorbeeld aan vitamine B12, ijzer maar ook eiwitten.

Vleesvervangers

Ook vleesvervangers beweren echter deze gezondheidsvoordelen te hebben. Ze zouden zelfs nog gezonder zijn dan het échte vlees. Maar is dat ook zo? “Waar veel voor gewaarschuwd wordt, is dat de hoeveelheid toegevoegde suiker en zout nog aan de hoge kant zijn. Ook de hoeveelheid verzadigde vetten die gebruikt worden om deze producten te produceren zijn iets om op te letten. Daarom is het altijd goed om de etiketten goed te lezen en je niet te laten verleiden door een mooie verpakking of smaakvolle Engelse termen”, aldus Sabine.

Vergelijkingen

Sabine heeft voor het idee een aantal vleesvervangers met elkaar vergeleken. Het viel meteen op dat de voedingswaarden erg uiteenliepen van elkaar. Ook het aantal kilocalorieën liepen erg uiteen. En of dat nog niet genoeg was, verschilden de hoeveelheid zout, eiwit, vezels en suikers ook sterk per merk. Daardoor is volgens de koelkastcoach erg moeilijk te zeggen of vleesvervangers altijd gezonder zijn dan een echt stukje vlees.

Lees ook: Kun je aardappelen met pootjes eten?

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest!

Bron: MAX Vandaag | Beeld: iStock