Rowan Hattu

Wij vertellen je het

Je kent ze wel: aardappelen met van die uitstekende ‘pootjes’. Dit gebeurt meestal wanneer je je piepers wat langer in de voorraadbak hebt laten liggen. Maar wat betekent dat voor je aardappelen? En kan je ze nog wel gebruiken, of moet je ze meteen in de groene bak storten? 

Aardappelen

Aardappelen zijn niet onbekend in de Nederlandse keuken. Zo gebruiken we ze voor stamppot, salades en nog voor veel meer recepten. Maar als je er pas een maand achterkomt dat de piepers nog in de voorraadkast liggen, is de kans groot dat ze lange uitlopers hebben.

Uitlopers

Maar dan komt de vraag wat je het beste met de aardappelen kan doen. Kun je die ellenlange uitlopers er gewoon afsnijden of zijn ze goed voor de groene bak? Wij hebben goed nieuws voor je, want aardappelen met uitlopers kun je zeker weten nog gebruiken voor een heerlijke maaltijd. Snij de ‘pootjes’ er gewoon af en als je er bruine plekken omheen ziet zitten, is het verstandig om die ook ruim weg te snijden.

De bruine plekken bevatten een giftige stof genaamd solanine. Hier kun je buikpijn en diarree van krijgen. Erg vervelend dus. En hoewel je dit pas kan ervaren nadat je kilo’s van deze aardappelen hebt gegeten, moet je toch oppassen. Zorg er gewoon voor dat je je aardappelen ruim snijdt, dan is er niks aan de hand.

Groene kleur

Zijn de aardappelen wat groen van kleur als jij ze checkt? Pas hier dan wel mee op. Dit betekent dat de aardappelen in de zon hebben gelegen, waardoor ook hier het stofje solanine vrijkomt. Dat zorgt voor buikpijn. Zijn je aardappelen helemaal groen, dan is het toch echt tijd om ze weg te gooien.

Lees ook: Recept: maak je eigen burrata

Artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest.

Bron: Favor Flav | Beeld: iStock