Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn

Je kent het vast wel: ijs waarvan je in één keer een hele bak op kunt eten omdat er amper calorieën inzitten. Zogenaamd ‘gezond ijs’ zien we dan ook steeds vaker voorbijkomen. Maar hoe gezond is het nu eigenlijk echt? Wij zochten het uit.

IJs gezond maken

Laten we eerlijk zijn, een ijsje eten zonder schuldgevoel? Dat klinkt te mooi om waar te zijn. De vraag is dan ook: hoe wordt ‘gewoon ijs’ gezond gemaakt? Producenten gebruiken daar een aantal slimme trucjes voor. Normaal gesproken bevat ijs veel vet, iets dat natuurlijk niet past bij gezond ijs. Daarom wordt er melk met minder melkvet gebruikt. Een andere reden waarom ijs meestal niet zo gezond is, is de hoeveelheid suiker. Dit wordt in de gezonde versie dan ook voor een groot deel vervangen door de zoetstoffen stevia en erythritol.

Lucht

Wanneer je de volgende keer voor het ijsschap staat in de supermarkt, moet je de verschillende ijssoorten eens met elkaar vergelijken. Je zult merken dat een bak Ben & Jerry’s een stuk zwaarder is dan een bak van de gezonde variant. Er zit namelijk nog een ingrediënt in gezond ijs waardoor het gezonder wordt: lucht. Ja, echt waar. En lucht bevat natuurlijk geen calorieën.

Hoe gezond is gezond?

Nu we een beter beeld hebben van wat gezond ijs nu eigenlijk inhoudt, rest ons alleen nog de vraag: hoe gezond is gezond ijs nu echt? En is het inderdaad een betere optie, of kunnen we net zo goed voor onze favorite Ben & Jerry’s-smaak gaan als we toch gaan cheaten? Om positief te beginnen, gezond ijs is daadwerkelijk gezonder dan gewoon ijs. Het bevat aanzienlijk minder calorieën, suikers en vetten. Helaas kunnen we niet zeggen dat het ook echt gezond is. Je kunt je dagelijkse portie groente en fruit dus niet vervangen door ijs. Ook is het niet verstandig om zo’n bak in één keer leeg te eten, want dan krijg je alsnog te veel calorieën binnen. Van gezond ijs kun je dus relatief onbezorgd genieten, zolang het maar met mate is.

Ook lekker: Recept: zo maak je zelf Liefmans-ijs

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Elle Eten | Beeld: iStock