Ben jij een zoetekauw of een hartige snoeper?

Sommige mensen kunnen zoveel mogelijk donuts, koekjes en taarten naar binnen werken, terwijl anderen liever kiezen voor pizza of chips. De strijd tussen zoetekauwers en hartige snoepers is er gelukkig een zonder winnaars of verliezers. Maar hoe komt het toch dat de een wel een zoetekauw is en de ander niet? We leggen het uit!

Studie

De reden dat je een voorkeur hebt voor zoet of hartig heeft alles te maken met je ouders. Volgens een studie van het Monell en QIMR Berhofer Research Instituut blijkt dat onze genen, die we geërfd hebben van onze ouders, ervoor zorgen dat we een zwak hebben voor zoet eten of hartig eten. Is jouw moeder of vader ook verzot op zoet eten, dan is de kans dus groot dat jij dat ook bent.

Genen

Danielle Reed, de auteur van de studie, zegt daar het volgende over: “Net zoals mensen die met een slecht gehoor zijn geboren, het volume misschien hoger moeten zetten om de radio te horen, hebben mensen met een zwakke, zoete smaak misschien een extra theelepel suiker in hun koffie nodig om dezelfde zoete push te krijgen.” Je kunt er dus helemaal niets aan doen dat je soms zin hebt in een Oreo milkshake of chocoladebrownies met Kinder-chocoladevulling.

Zwak voor hartig eten

Ook een zwak voor hartig eten is te verklaren. Dit heeft vaak te maken met uitdroging. Volgens diëtist Shauna McQueen wijst een zoutdrang niet op honger, maar op dorst. Je lichaam is namelijk op zoek naar iets om je elektrolyten te vervangen. Dit zijn mineralen die worden opgelost in het bloed en weefsels van het lichaam. Daarnaast heeft het ook te maken met wat je die dag gegeten hebt. Shauna: “Zout is een verworven smaak. Dat betekent dat hoe vaker je zout eet, hoe meer ervan je wilt eten.”

Team zoetekauw? Dan vind je dit recept voor de ultieme Milka-verjaardagstaart heerlijk!

Wil je dit recept bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Mashed, Libelle | Beeld: Unsplash, Jeswin Thomas