Tjitske

Brood is zo slecht nog niet

Brood heeft het tegenwoordig zwaar te verduren. Vroeger aten we standaard een paar sneetjes brood als lunch, maar door alle koolhydraatarme diëten van tegenwoordig, kiezen steeds meer mensen voor een bakje kwark of soep. Maar, ook brood kan een bewuste keuze zijn. Koolhydraten zijn niet de vijand en als je bewust het gezondste soort brood kiest, kun je gerust genieten van je bammetje.

Wat voor brood eet jij meestal?

Koolhydraten

Veel diëten draaien om het minder consumeren van koolhydraten. Het is tegenwoordig dan ook razend populair om koolhydraatarm of zelfs ketogeen te eten. Veel mensen delen hun succesverhalen over hoe ze hiermee veel zijn afgevallen. Toch zitten er ook veel nadelen aan koolhydraatarm eten, zoals het feit dat veel mensen op een koolhydraatarm dieet te weinig vezels binnenkrijgen. Het Voedingscentrum raadt volwassenen aan om 30 tot 40 gram vezels per dag te eten. Helaas is dit een hele opgave voor mensen die een koolhydraatarm dieet volgen, want volgens de hoofdonderzoeker is het bijna onmogelijk om genoeg vezels uit alleen groenten en fruit te halen.

Brood

Koolhydraten geven ons lichaam energie en laat brood nu net een geweldige bron van koolhydraten zijn. Toch is het heel belangrijk om het juiste brood te kiezen. Het is al langer bekend, maar deze diëtist herhaalt het nog eens: kies brood gemaakt van volkoren granen. Dit betekent dat het gezondste soort brood gemaakt is van het hele graan, waardoor er meer vezels, vitamine B, zink, magnesium, ijzer en koper in zitten. Wit brood, bijvoorbeeld, bevat veel minder mineralen.

Volkoren brood

Let wel op de kleine lettertjes bij het kopen van een brood. Laat bruin brood bijvoorbeeld links liggen, deze bevatten meestal geen volkoren granen. Ook meergranen klinkt leuk, maar is niet zo gezond als volkoren. Kies een écht volkoren brood waarvan het eerste ingrediënt ‘volkorentarwemeel’ is. Is het eerste ingrediënt tarwebloem? Dan is het gemaakt van de kern van de graankorrel, deze bevat een stuk minder vezels dan wanneer het brood is gemaakt van volkorentarwemeel, waarbij de hele graankorrel is gebruikt.

Eiwitten

Kiezen voor volkorenbrood in plaats van wit, bruin of meergranen is al een goede stap. Wil je écht gezond bezig zijn? Zorg er dan voor dat het brood tenminste 2 gram vezels en 3 gram eiwit per snee heeft, maar minder dan 4 gram suiker en 0 gram verzadigd vet. Zo kies je echt het gezondste soort brood.

Lees ook: Waarom een koolhydraatarm dieet slecht voor je gezondheid is

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Real Simple | Beeld: Pexels