11 april 2019

Dit eten is giftig als je het rauw eet

Veel dingen eten we gekookt, gewoon uit gewoonte of omdat het moet. Vroeger zou niemand bedenken om bloemkool rauw te eten, nu doen we dat wel. Ook worteltjes en spinazie kunnen zowel rauw als gekookt worden gegeten. Toch is er nog een boel groente die je beter niet rauw kunt eten. Wij hebben er vijf op een rij gezet.

Eet deze vijf groenten liever niet rauw.

1. Champignons

Je kunt prima een rauwe champignon eten, maar eet er niet te veel! Champignons en andere paddestoelen bevatten namelijk agaritine, een gifstof. Ons lichaam kan dit gif in kleine hoeveelheden afbreken, maar als je er te veel van binnenkrijgt kan het voor problemen zorgen. Door champignons te verwarmen, breekt de agaritine af en kun je ze dus veilig eten.

2. Kiemgroenten

Lekker, een beetje alfalfa op je boterham met kaas! Wees wel voorzichtig met kiemgroenten, met name taugé. Niet omdat ze giftig zijn, maar omdat ze bacteriën kunnen bevatten die je voedselvergiftiging kunnen geven. Daarom wordt aangeraden om kiemgroenten kort mee te bakken zodat de bacteriën gedood worden maar je wel de bite behoudt.

3. Kidneybonen

Hoewel het misschien niet eens in je op zou komen om kidneybonen rauw te eten, ze zijn dan tenslotte keihard, moet je dit ook echt niet doen. De bonen bevatten lectine, waar je heel misselijk van kunt worden en zelfs moet overgeven. Door de bonen voldoende te laten weken en goed te koken zal de gifstof verdwijnen. Kidneybonen uit een pot kun je gewoon zo eten, de ze zijn al gekookt en geweekt.

4. Sperziebonen

Sperziebonen en haricot verts mag je nooit rauw eten. Ook deze bonen bevatten namelijk lectine. Hierom moeten ze eerst gekookt worden voordat je ze eet. Boontjes zijn dus niet goed om als rauwkost te serveren!

5. Aubergine

Je kunt aubergine maar beter niet opsnoepen tijdens het koken, want het paarse gevaarte bevat solanine. Solanine is giftig in grote hoeveelheden en kan leiden tot darm- en maagklachten. Door de groente te koken of te bakken wordt het stofje afgebroken.

Lees ook: Recept: Chinese kip met cashewnoten

Wil je dit recept bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Elle Eten | Beeld: Pexels