Redactie Kookfans

Heb jij ze al in huis?

Van april tot en met juni geldt het aspergeseizoen! Deze lekkernij van Nederlandse bodem eten we op allerlei manieren, van soep tot een klassieke maaltijd met ham en hollandaise-saus. Wij zetten de leukste asperge-feitjes op een rij.

Aspergeseizoen

Zoals met zoveel groenten, geldt voor asperges dat ze niet het hele jaar door geteeld kunnen worden. Daarom loopt het aspergeseizoen van ongeveer half april tot het eind van juni. Traditioneel gezien eindigt het seizoen op 24 juni: de feestdag van Sint Jan. Dit heeft volgens het AD echter niets met elkaar te maken. Na 21 juni neemt het aantal zonuren per dag weer af, en daardoor groeien de aspergeplanten minder goed. Dat Sint Jan vlak na deze dag valt, maakt het dus makkelijk te onthouden. Aha!

Het Aspergecentrum waarschuwt dat je vaak ook in februari en juli wel asperges tegenkomt in de supermarkten. Helaas zijn deze vaak uit het buitenland afkomstig. Niet heel duurzaam, dus.

Paarse, groene en witte asperges

Bovendien geldt dat er vaak verschillende soorten asperges in de schappen liggen. In Nederland worden vooral de witte asperges verbouwd. Deze zijn nét even anders dan hun paarse en groene soortgenoten.

Zo geldt dat paarse en groene asperges boven de grond groeien, schrijft het Aspergecentrum. Witte asperges groeien juist in de grond, in een zogenaamd ‘aspergebed’. Ook bij het koken moet je rekening houden met de soort asperges die je in huis hebt. Van de paarse en groene varianten hoef je alleen de onderste paar centimeter af te snijden. Witte asperges moet je moet je daarbij ook goed schillen.

Gezond

De groente wordt ook wel ‘het witte goud’ genoemd. Niet gek, want ze zitten vol goede voedingsstoffen. Zo deelde Jasper de Vries van het Voedingscentrum al eens in gesprek met RTL Nieuws. “Asperges zijn heel rijk aan vitamine C, en dat is belangrijk voor het in stand houden van je weerstand.” Daarnaast zitten er allerlei andere handige vitaminen en mineralen in asperges. Van foliumzuur tot vitamine K en van calcium tot Vitamine B. Da’s nog eens gezond smullen!

Lees ook: Lenteklassieker: asperges met ham, ei en boter

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Aspergecentrum, RTL, AD | Beeld: Adobe Stock