Redactie Kookfans
15 + 20 min.
6 pers.
Ingrediënten
  • 100 gram boter
  • 100 gram pure chocolade
  • 150 gram lichte basterdsuiker
  • 3 grote eieren
  • 1/2 theelepel vanille-extract
  • 50 gram bloem
  • IJs, naar smaak

Met dit dessert zit je altijd goed!

Een lekker diner is pas echt af met een smakelijk toetje. Wil je een lekkere traktatie op tafel zetten zonder te veel moeite? Dan zijn deze lava cakes de ideale optie!

Makkelijke lava cakes

Misschien weet je niet zo goed wat een lava cake is. Geen zorgen! Wij leggen het even uit. Deze lekkernijen zijn kleine chocolade-gebakjes. De buitenkant is vaak een krokante cake, en binnenin bevindt zich een vloeibare, gooey kern. Wanneer je hier je vork in prikt, stroomt de binnenkant dus langzaam naar buiten. Net als lava uit een vulkaan!

Het klinkt misschien ingewikkeld om te maken, maar dat valt reuze mee.

Zo maak je de lava cakes:

  • Breek de chocolade in grove stukken. Verhit de oven voor op 200°C (of 180°C voor heteluchtovens) en vet 6 kleine, diepe bakvormpjes (bijvoorbeeld extra diepe cupcake-vormpjes) in met boter of bakspray.
  • Doe de boter en de chocolade in een hittebestendige kom, en smelt deze au bain marie. Roer rustig door elkaar tot één glad geheel. Zet ongeveer een kwartier terzijde om af te laten koelen.
  • Mix vervolgens met een mixer op een lage stand eerst de basterdsuiker door het mengsel, daarna één voor één de eieren, vervolgens het vanille-extract en ten slotte de 50 gram bloem.
  • Verdeel het mengsel nu over de ingevette bakvormen.
  • Bak de cakejes in 10 à 12 minuten af. Ze zijn klaar wanneer de bovenkant stevig aanvoelt, maar in het midden nog zacht.
  • Haal voorzichtig een dun mesje langs de zijkanten van de cakejes, en haal ze uit hun vormpjes. Serveer met een klein bolletje ijs.
  • Eet smakelijk!

Bewaartip

Deze lava cakes zijn natuurlijk vers uit de oven het lekkerst. Gelukkig zijn ze ook erg geschikt om vooraf te bereiden en later pas af te bakken! Wanneer je het beslag over de vormpjes hebt verdeeld, kun je deze gewoon in de koelkast of de vriezer zetten. Wanneer het beslag bevroren is, moeten je lava cakes wel iéts langer in de oven. Met zo’n 16 minuten bakken zit je goed.

Lees ook: Recept: hazelnoot-brownies met pecan-noten en een vleugje zeezout

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: BBC Good Food | Beeld: NL Beeld