Ruth Stuut
40 min.
4 pers.
Ingrediënten
  • 1,5 kilo verse witte asperges
  • 1 theelepel zout
  • 4 middelgrote eieren
  • 500 gram krieltjes
  • 12,5 gram verse bieslook
  • 7,5 gram verse platte peterselie
  • 100 gram ongezouten boter
  • 300 gram gegrilde beenham

We ruiken het voorjaar!

Van februari tot juni is het aspergeseizoen in ons kleine kikkerlandje. De witte groente, ook wel ‘het witte goud’ genoemd is een oer-Hollandse groente, die je op onwijs veel verschillende manieren kunt bereiden. Toch gaat er wat ons betreft niks boven het klassieke recept met ei, ham en boter. Heerlijk om de lente mee in te luiden!

Soorten asperges

Wist je dat er drie verschillende soorten asperges bestaan? Er wordt onderscheid gemaakt tussen de witte, groene en paarse. In Nederland wordt vooral de witte variant geteeld. Deze soort is de enige van de drie die onder de grond groeit, en ook de enige soort die je moet schillen voor je ze bereidt. Het klassieke recept met deze zalige seizoensgroente is eenvoudig te bereiken, en geeft ons een echt lentegevoel!

Zo maak je het:

  • Snijd van de onderkant van de asperges ongeveer twee centimeter af, en schil ze.
  • Leg de afgesneden onderkantjes en de schillen in een ruime pan, en leg hier een schone, gevouwen theedoek op. Leg de asperges op de theedoek.
  • Voeg water met zout toe tot de asperges net onder water staan. Breng het water aan de kook.
  • Laat asperges ongeveer drie minuten koken, en zet daarna het vuur uit.
  • Laar de asperges 25 minuten afgedekt staan. Schep de asperges daarna voorzichtig uit de pan, en bewaar het kookvocht.
  • Kook ondertussen de eieren in acht minuten hard. Laat de eieren schrikken onder koud stromend water en pel ze.
  • Kook de krieltjes in vijftien minuten in water met een beetje zout. Halveer voor het koken de grotere krieltjes.
  • Snijd de bieslook en platte peterselie fijn.
  • Smelt de boter met zes eetlepels kookvocht van de asperges op een laag vuurtje.
  • Voeg de bieslook en peterselie toe, en breng eventueel op smaak met peper en zout.
  • Verdeel de asperges over de borden en leg de gegrilde beenham in roosjes op de asperges.
  • Snijd de eieren in tweeën en serveer deze op het bord samen met de krieltjes.
  • Smullen maar!

Ook lekker: Simpel maar o zo lekker: pompoenrisotte met Parmezaanse kaas

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest! 

Bron: Allerhande, Aspergecentrum | Beeld: Pexels