Esther Reitsema

Er is een duidelijk verband

Misschien herken je het wel: als je een tijdje niets hebt gegeten en enorme trek hebt, laat je je soms van een iets minder vrolijke kant zien. Chagrijnig zijn door een lege maag wordt ook wel ‘hangry‘ genoemd, maar wat is eigenlijk het verband tussen trek hebben en een slecht humeur?

Hongergevoel

We kennen allemaal het gevoel van een beetje trek hebben. Meestal blijft het écht chagrijnige gedrag eerst nog even uit, omdat we vaak weten dat er snel een lekkere maaltijd op ons wacht. De uitdaging begint echter wanneer de maaltijd steeds wordt uitgesteld. Of het nu een vertraagde terugreis naar huis is door de file of een omweg die je ineens moet maken. De momenten waarop je maag knort en je energiepeil daalt hebben een onmiskenbare invloed op je humeur.

In dit soort situaties, blijkt uit onderzoek dat er een duidelijk verband is tussen hongergevoelens en de opkomst van irritaties. We leggen het je uit.

Bewezen

Wanneer die vervelende, knorrende honger toeslaat, gebeurt er iets in je lichaam. De bloedsuikerspiegel daalt, terwijl de niveaus van cortisol en adrenaline stijgen – dit zijn hormonen die normaal gesproken worden geassocieerd met stressvolle situaties. Deze biochemische reacties hebben invloed op specifieke neuropeptiden in de hersenen, dezelfde die worden geactiveerd bij zowel honger als boosheid. Dit verklaart waarom je op een vergelijkbare manier kunt reageren in beide situaties.

Dus, mocht je van plan zijn om een lange tijd van huis te gaan, neem dan altijd een voedzame snack mee. Geloof ons, je doet daar niet alleen jezelf een plezier mee, maar ook je omgeving.

Lees ook: Aha: om deze reden smaakt koriander voor sommige mensen naar zeep

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: Adobe Stock