Esther Reitsema

Eet jij dit vaak?

In Nederland kunnen we als geen ander ons brood beleggen. Van XXL-hagelslag tot smeerkaas of rosbief: er is voor ieder wat wils. Ons broodbeleg is echter helaas niet altijd even gezond. We vertellen je welke lekkernijen je voortaan wellicht beter wat minder vaak op je brood kunt smeren (of strooien).

Zoet beleg

Bij Kookfans zijn we gek op zoet beleg. Nutella, aardbeienjam of chocoladevlokken: we kunnen er geen genoeg van krijgen. Stiekem weten we natuurlijk dat het allemaal niet erg gezond is, maar er is één zoet broodbeleg dat echt de kroon spant als het gaat om ongezonde voeding, en dat is vruchtenhagel.

Eerlijk is eerlijk: het verbaast ons maar weinig. Vruchtenhagel is immers eigenlijk gewoon suiker in een kleurrijk jasje. De voedingswaarden liegen er niet om: per portie van 15 gram krijg je maar liefst 14,7 gram suiker binnen – ongeveer evenveel als 3,5 suikerklontje. Ook chocoladevlokken en -hagelslag blijken niet de gezondste keuze: deze bevatten beiden zo’n 10 gram suiker per portie van 15 gram.

Van het zoete smeerbeleg zijn honing, appelstroop en chocoladepasta de meest ongezonde keuzes.

Hartig beleg

Hoewel hartig beleg meestal veel minder suiker bevat, is het niet altijd per se gezonder. Sommige opties bevatten namelijk veel vet en zout. In Gelderse worst zit bijvoorbeeld 28 gram vet per portie van 100 gram. Tel daar 2,3 gram zout bij op en je hebt een niet zo gezonde boterham. Ook van smeerleverworst kun je beter niet teveel eten als je op je voeding wil letten: dat heeft namelijk vergelijkbare voedingswaarden.

In plaats van bovengenoemd beleg, kun je beter kiezen voor mager vleeswaar, zoals kipfilet. Uiteraard kan een keertje een boterham met chocopasta of worst geen kwaad: het is gewoon belangrijk om met mate te eten.

Lees ook: Aha: zoveel thee mag je op een dag drinken

Wil je dit recept bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Favor Flav | Beeld: Adobe Stock