Esther Reitsema

Met deze tips zet je zelf de lekkerste gehaktballen op tafel

Een gehaktbal is zoiets dat duizend keer beter smaakt als je ‘m zelf maakt. Je moet echter wel weten wat de beste tips & tricks zijn om ‘m zo lekker mogelijk te maken. We vertellen je daarom waar je rekening mee moet houden bij het maken van gehaktballen. 

Het juiste vlees

Het begint natuurlijk bij het kiezen van het juiste vlees. Bij gehaktballen kun je het beste kiezen voor half-om-halfgehakt: dat is vet genoeg, maar niet té vet. Je kunt ook mager gehakt gebruiken, maar dan zit de kans er dik in dat de ballen een beetje droog uitslaan. Wil je toch graag met mager vlees aan de slag, dan is het aan te raden om de gehaktballen niet te lang te garen, zodat ze nog een beetje smeuïg blijven.

De juiste temperatuur

Het belangrijkste aspect bij het maken van gehaktballen is misschien wel temperatuur: die van de ingrediënten, én die van de pan. De ingrediënten dienen goed koel te zijn, anders smelten de vetten al voordat de gehaktbal überhaupt in de pan ligt. Wat betreft de pan kun je deze het beste eerst op hoog vuur zetten, zodat de ballen een krokant laagje krijgen. Vervolgens ‘stoof’ je de ballen op een zacht vuurtje. Pluspunten als je dit in fond of bouillon doet.

De juiste kruiden

Uiteraard verdienen je ballen de nodige kruiden. Het standaard kruidenmengsel dat voor gehaktballen gebruikt wordt bestaat uit peper, zout en nootmuskaat, maar uiteraard kun je naar smaak allerlei andere kruiden toevoegen. Sommige mensen voegen zelfs groenten of fruit toe aan hun gehaktballen, zoals spinazie of stukjes appel. Hierbij is het wel belangrijk om erop te letten of het mengsel goed bindt.

Olijfolie

Ballen rollen van het gehakt: de één vindt het heerlijk, en de ander laat het liever aan iemand anders over. Een trucje om het wat aangenamer te maken, is om je handen in te smeren met olijfolie. Hierdoor plakt het gehakt niet aan je handen en ben je zo klaar met het rollen. Tip: was je handen wel even voordat je ze weer door je haren haalt…

Rust

Last but not least is het belangrijk om de gehaktballen na het rollen ongeveer een uur te laten rusten in de koelkast. Door het rollen met je handen zijn de ballen namelijk alweer wat warmer geworden, en het resultaat is het lekkerst wanneer ze koud de pan in gaan. Bovendien zijn ze zo steviger en vallen ze minder snel uit elkaar tijdens het bakken.

Lees ook: Zelf appelmoes maken: hier moet je aan denken

Wil je dit recept bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Culy | Beeld: Adobe Stock