Esther Reitsema

Ben jij een koriander-hater?

Koriander is een gevalletje you either love it or hate it. In dat laatste geval is de kans groot dat je het zelfs vindt smaken naar zeep. Smaken verschillen, maar hoe komt het eigenlijk dat mensen de smaak van koriander zo anders ervaren? 

Genen

Hoewel een groot deel van de mensen koriander lekker citrusachtig vindt smaken, doet maar liefst 17 procent van de Europeanen de smaak vooral denken aan zeep, shampoo of afwasmiddel. Aanstelleritis? Nee hoor. Hoe je de smaak van koriander ervaart heeft te maken met je genen.

Als je een hekel aan koriander hebt, komt dat door een bepaalde erfelijke aanleg waardoor je de typische geur van het kruid sterker ruikt. Hierdoor pik je de geur van aldehyde op: een chemicaliëngroep die ook te vinden is in zeepproducten. Door de associatie met deze geur proef je een zepige smaak tijdens het eten van koriander. En dan hoeft er nog maar zo’n klein beetje in je maaltijd te zitten, je eetlust is eigenlijk al verpest.

Geur

Dat je koriander naar zeep vindt smaken, heeft dus eigenlijk enkel en alleen met geur te maken. Het schijnt dan ook dat je geen zeepsmaak proeft wanneer je je neus dichthoudt tijdens het eten. Maar om nu continu met een dichtgeknepen neus je maaltijd naar binnen te schuiven…

Gewenning

Nog een belangrijke factor is gewenning. Je hebt het vast al eens gemerkt: hoe vaker je iets gaat eten dat je eigenlijk niet lust, hoe lekkerder je het vindt smaken. Want wie geniet er nu écht van de allereerste kop zwarte koffie? De kans is dan ook aanwezig dat wanneer je vaker koriander gaat proberen, je het uiteindelijk lekker gaat vinden. Dit is echter geen garantie: er is ook een kans dat je voor altijd een koriander-hater zult blijven. Is dit bij jou het geval? Dan kun je op internationale ‘Ik-Haat-Koriander’ in contact komen met lotgenoten. No jokes. Dit is een themadag die jaarlijks op 24 februari plaatsvindt.

Lees ook: Eet déze groente voor een zomers kleurtje op je huid

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest!

Bron: NPO 3 | Beeld: Adobe Stock