Soms is een bolstaand zakje een teken van bederf

Je kent het wel, plastic zakken met voorgesneden groenten of salade die een beetje bol beginnen te staan. Wij hebben altijd geleerd dat we de groente dan beter niet meer kunnen eten, omdat een bolle verpakking een teken zou zijn van bederf. Maar klopt dit wel? Het Voedingscentrum geeft verheldering.

Bedorven product

Als de plastic zak waarin de groenten verpakt zijn erg bol staat, dan kan dit wijzen op bederf. Controleer in dit geval zeker even de houdbaarheidsdatum. Ook is aan de groenten zelf goed te zien of ze bedorven zijn. Stevige groenten als wortel, bloemkool of broccoli verkleuren en verslappen als ze niet meer goed zijn. Bedorven sla wordt bruin en verlept. Is het product bedorven, dan ruik je dit vaak ook bij het openen van de bolstaande zak.

Luchtmengsel

Maar betekent dit dat een bolstaande zak altijd betekent dat de groente bedorven is? Nee, zo luidt het antwoord van het Voedingscentrum. Soms kan de verpakking een beetje bol gaan staan door de beschermende atmosfeer waarin de producten verpakt zijn. In sommige zakken voorgesneden groenten is de lucht namelijk vervangen door een speciaal luchtmengsel dat de groenten juist langer houdbaar maakt. De groente ‘ademt’ als het ware in deze verpakking, waardoor de zak kan opbollen.

Check het etiket

Wil je er zeker van zijn dat het gaat om een aangepast luchtmengsel in de zak groenten? Op het etiket van de zak moet dan staan ‘verpakt onder beschermende atmosfeer.’ Ook de E-nummers E938 tot en met E949 staan voor de toevoeging van verpakkingsgassen. De gassen vervliegen zodra je de zak opent. Heb je een bolstaande zak, lees dus het etiket, check de houdbaarheidsdatum, bekijk en ruik aan het product. Zo weet je of je de zak weg moet gooien of dat je er nog een heerlijke maaltijd mee kan bereiden.

Lees ook: Dit gebeurt er met je lichaam als je per ongeluk bedorven melk drinkt

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Voedingscentrum | Beeld: Piqsels