Marlieke

Zo krijg je een bord vol heerlijk zachte roereieren

Iedereen kan een eitje bakken, zo hoor je weleens. Met roereieren ligt dat echter anders. Hoe je ze precies verkruimeld, hoe lang je ze bakt en wanneer je ze precies uit de pan haalt: het heeft allemaal invloed op het resultaat. Wij zetten vijf tips op een rijtje waarmee je voortaan de allerlekkerste roereieren bakt.

Opkloppen met room

Voor de perfecte zachte en luchtige roereieren is de eerste stap al van groot belang. Klop de eieren eerst op in een kom. Hierdoor zijn het eiwit en het eigeel goed gemengd voordat je ze in de pan doet. Voeg ook meteen een scheutje room toe aan de kom (ongeveer een theelepel of een eetlepel per twee eieren). Dit maakt je roereieren extra smaakvol en uiteraard net wat romiger.

Gebruik een beetje boter

In principe kun je de eieren meteen in de pan gooien, maar ze lukken veel beter als je eerst een klontje boter verhit in de pan. Hierdoor blijven de roereieren niet aan de pan plakken en krijg je een betere structuur.

Bak op laag vuur

De kunst van het roereieren maken is dat de pan niet te warm moet zijn. Daardoor worden je eitjes namelijk droog en krokant in plaats van zacht en romig. Bak de roereieren dus op laag vuur. Het duurt wat langer, maar je moet wat overhebben voor een heerlijk luchtig resultaat.

Roer met een rubberen spatel

Probeer je de eieren te roeren met een houten spatel of lepel, dan is de kans groot dat het ei eraan blijft plakken. Een rubberen spatel werkt daarom beter voor dit gerecht. Blijf voortdurend roeren, zodat het ei overal gelijkmatig kan stollen.

Haal op tijd van het fornuis

Wacht niet totdat de eieren volledig gaar zijn, maar haal de roereieren van het vuur als ze voor zo’n 90% klaar zijn. De eieren moeten luchtig en nog een beetje vloeibaar zijn, anders eindig je met een bord vol overgekookte, uitgedroogde kruimels. Ook is dit het moment om kaas toe te voegen als je daarvan houdt. Door de hitte van de eieren smelt de kaas heerlijk door het mengsel.

Lees ook: Recept: roerei met een Aziatische twist

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘t op Pinterest!  

Bron: Eat this | Beeld: Unsplash