Sabine

Voorkomen is beter dan genezen 

Wanneer je twijfelt of melk in het pak dat je een week geleden opende nog wel goed is, laat je vaak je zintuigen erop los. Ziet het er nog goed uit? Ruikt het nog goed? Maar wat als je er helemaal niet bij stilstaat dat je melk misschien helemaal niet meer goed is en je de bedorven melk al door je smoothie of beslag gooit? Wat gebeurt er dan met je lichaam wanneer je de melk toch binnenkrijgt? 

Heb jij weleens bedorven melk gedronken?

Hoe kan melk bederven?

De melk die wij drinken komt niet rechtstreeks van de koe, maar wordt eerst nog gepasteuriseerd. Dit houdt alleen niet in dat de melk niet kan bederven. “Melk bederft vanwege de bacteriën die erin zitten”, legt gastro-enteroloog en internist Niket Sonpal uit aan Well + Good. “Zelfs wanneer melk gepasteuriseerd is, blijven er bacteriën achter die er uiteindelijk voor zorgen dat de melk bederft.”

Voedselvergiftiging

Hoewel we allemaal proberen te voorkomen omdat we bedorven producten eten, kan het maar zo dat je in je enthousiasme melk toevoegt aan je eten. Helaas doet het drinken van bedorven melk niet veel goeds voor je lichaam. In de meeste gevallen zul je namelijk voedselvergiftiging krijgen, stelt Sonpal.

Gevolgen

“Wanneer je bedorven melk binnenkrijgt, kan dit zeker z’n tol eisen op je maag-darmstelsel”, vertelt de internist. Het hangt er wel vanaf hoeveel melk je precies hebt binnengekregen. Desalniettemin kun je lichamelijke ongemakken ervaren als overgeven, kramp en diarree, die een paar uur tot een paar dagen kan aanhouden.

Hydrateren

Heb je bedorven melk binnengekregen en heb je daar voedselvergiftiging aan overgehouden? Dan gaat het waarschijnlijk vanzelf over zonder dat je medicatie nodig hebt. Wel raadt Sonpal aan ervoor te zorgen dat je gehydrateerd blijft.

Lees ook: Deze ingrediënten kun je gebruiken om melk en boter te vervangen in je baksels

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Well and Good | Beeld: Pixabay